YouTube' a erişim engeli hukuka aykırı!

Medyaloji.net » youtube » YouTube' a erişim engeli hukuka aykırı!
YouTube' a erişim engeli hukuka aykırı!

Hukukçular Altıparmak, Akdeniz ve Cengiz'in "kullanıcı" sıfatıyla AİHM'e taşıdığı YouTube yasağında, mahkeme Türkiye'nin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'den YouTube'a erişimin engellenmesinin "ifade özgürlüğünün ihlali" olduğuna karar verdi.

Mahkeme, YouTube’un erişime kapatılmasının eğitimcilerin ‘bilgi alma ve bilgi vermesi’ni engellediğine ve kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10.maddesinde yer alan ‘ifade özgürlüğünün ihlali’ kapsamına girdiğine hükmetti.

Karar “kullanıcı sıfatıyla” başvuruyu kabul etmesi açısından önem teşkil ediyor. AİHM kararında kullanıcıların da ifade özgürlüğünün engellendiği, YouTube’un yurttaş gazeteciliği açısından eşsiz öneme sahip olduğu da vurgulandı.

Başvuruculardan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, kararın ardından Twitter’dan şunları yazdı:

Ne olmuştu?

YouTube'a erişim, Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edilen paylaşımlar gerekçe gösterilerek 2010 yılında engellenmişti.

Üç hukukçu, Serkan Cengiz, Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak sansür kararını Avrupa İnsan Hakları Mehkemesi’ne taşımıştı.

YORUMLAR