'Sinemada kadın olmak'

Medyaloji.net » televizyon » 'Sinemada kadın olmak'
'Sinemada kadın olmak'

Brand Week 2019 Onur Konuğu Müjde Ar sahnede.

Türk sinemasında kadına yepyeni bir konum kazandırmasıyla, Türk kadınlarının beyazperdede belki de ilk kez gerçekçi bir şekilde temsil edilmeleriyle simgeleşen, Türk sinemasındaki kadın kimliğinin oluşturulmasında belki de ilk tohumları atan Müjde Ar onur konuğu olarak Brand Week Istanbul sahnesinde katılımcılarla buluştu.

Deli Aysel’in kızı olarak tiyatro sahnesinde, tüm oyunları ezberleyerek bir çocukluk geçirdiğini anlatan Ar, 70’lerde başlayan ve günümüzde hâlâ Türk sinemasındaki kadın temsiliyetinde etkileri hissedilen hikâyesini Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde Brand Week sahnesinde anlattı.

“Çok zor bir işe girdim”
İlk kez bir travestiyi beyazperdede canlandırmasıyla büyük tepkiler aldığını ve tabir-i caizse kıyametin koptuğunu anlatan Ar, belki bugün dahi bazı şeyleri konuşmakta zorlandığımızı belirtti. Aşk-ı Memnu’daki Bihter karakterinin ardından canlandırdığı trans bir karakteri oynamak adına Sıraselviler’deki bir gece kulübüne gidip insanları tanımaya çalıştığını belirten Ar, filmin ardından adının travesti olarak çıktığını, magazinde “kendini oynuyor” şeklinde yansımalar aldığını da katılımcılarla paylaştı. O an kendi kendine, “ben çok zor bir işe girdim” diye düşündüğünü anlatan Ar, cüretini toplayarak bunun da ilerisine gitmeye karar verdiğini ve sinemadaki kadın temsiliyetini oluşturmak konusunda yılmadan devam ettiğini de ekledi.

Dönemin yönetmenlerinden Atıf Yılmaz’ın da gerçek bir feminist olarak, kadın haklarını korumak adına işlere imza anlattığını anlatan Ar, Yılmaz’ı çalıştığı en kolay yönetmenlerden ve dünyadaki en tatlı insanlardan biri olarak tanımladı.

“Endüstrideki cinsiyet ayrımcılığına son verilmeli”
Reklamlardaki cinsiyet ayrımcılığına da değinen Ar, endüstrideki seksist yaklaşımın önüne geçilmesi gerektiği mesajını verdi. Kadınların toplumdaki yükünün çok ağır olduğunu söyleyen Ar, reklam filmlerindeki ayrımcalığa ve yalan dünyaların yansıtılmasına da son verilmesi gerektiğini söyledi. Halihazırda yasaklı bir reklam filminde oynadığını belirten Ar, kolonya markasının reklam filminin kendisinin “şuh” olarak nitelendirilen bakışlarından ötürü yasaklanarak yayından kaldırıldığını anlattı. Reklam filminde bikiniyle bir sahnede oynadığını ve kolonyayı kokladığını anlatan Ar, o koklamadan sonra reklam filminin yasaklandığını ve kendisinin “ürünün önüne geçtiği” gerekçesiyle reklam filmi teklifi almadığını belirterek, “Yine de tekliflere açığım ancak bulaşık yıkamam, kadını yücelten reklam filmlerinde oynarım” dedi.

Zamanında pek çok filmin yapımcılığını kendi cebinden karşılayarak, varıyla yoğuyla Türk sinemasının gelişimine katkıda bulunmak için çabaladığını anlatan Ar, annesi Aysel Gürel’in hayatını anlatacak filmin senaryosunu üç yıllık bir çalışmanın ardından tamamladığını ve filmin yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstleneceği bilgisini de ilk kez Brand Week Istanbul katılımcılarıyla paylaştı.

YORUMLAR