Serie A'dan tartışma yaratan ırkçılık karşıtı ilanlar

Medyaloji.net » medya » Serie A'dan tartışma yaratan ırkçılık karşıtı ilanlar
Serie A'dan tartışma yaratan ırkçılık karşıtı ilanlar

Son tartışmayı ateşleyen ise bizzat İtalyan futbolunun en üst seviyeli ligi Serie A ve Serie A'nın ırkçılık karşıtı kampanyası için hazırlanan maymunlu ilanlar.

Yıllardan bu yana futbolculara yönelik ırkçı saldırıların ne yazık ki eksik olmadığı, son olarak bu sezon Mario Balotelli’nin ırkçı tezahüratlara, Romelu Lukaku’nun ise Corriere dello Sport’un Black Friday manşetine maruz kaldığı İtalyan futbolu yeni bir ırkçılık tartışmasıyla gündemde. Son tartışmayı ateşleyen ise bizzat İtalyan futbolunun en üst seviyeli ligi Serie A ve Serie A’nın ırkçılık karşıtı kampanyası için hazırlanan maymunlu ilanlar.

Serie A’nın Milano’daki merkezinde sergilenen Simone Fugazzotto imzalı çalışmalar, ligin resmî açıklamasına göre kapsayıcılık, çokkültürlülük ve kardeşlik değerlerini yayma amacı taşıyor.

Ancak herkes ligin açıklamasıyla aynı düşüncede değil. Örneğin, ırkçılık karşıtı grup Fare, Twitter üzerinden ilanları, “İtalyan futbolu bir kez daha dünyaya diyecek söz bırakmadı. Irkçılıkla mücadelede yetkililerin her geçen hafta sınıfta kalmaya devam ettiği Serie A, hastalıklı bir şakaya benzeyen bir kampanya hayata geçirdi.” sözleriyle değerlendirdi.

Chelsea forması giyen Anita Asante de Twitter’da Serie A yetkililerini hedef alarak, “Dönüp kendinize iyice bir bakmanız lazım. Sizin neyiniz var? Bu ilanlara kaçınız baktı da onay verdi?” yorumunda bulundu.

Serie A CEO’su Luigi de Siervo ise, “Futbol; olumlu mesajların, güzel oyunun ve hoşgörünün yayılması için sıradışı bir araç. Simone’nin çalışmaları bu değerleri tam anlamıyla yansıtıyor ve merkezimizde sergilenmeye devam edecek” açıklamasında bulundu.

Simone Fugazzotto ise çalışmasının; üzgün, mutlu, Müslüman, Katolik ya da Budist olması fark etmeksizin insanların karmaşık ve büyüleyici canlılar olduğunu ve kim olduğumuzu ten rengimizin değil, eylemlerimizin belirlediğini gösterme amacı taşıdığını söyledi. Maymunları insanlar için bir metafor olarak kullandığını ve özünde hepimiz maymundan geldiğimiz için de konsepti ırkçılara karşı çevirdiğini belirten Fugazzotto, “Bu yüzden bir batılı, bir Asyalı bir de siyah maymun çizdim” dedi.

Fugazzotto, geçtiğimiz yıl Napolili defans oyuncusu Kalidou Koulibaly’nin Inter taraftarlarının ırkçı saldırısına maruz kalmasından esinlendiğini de ekledi: “Çok sinirlendim ve aklıma bir fikir geldi. Futbolda maymun kelimesini sansürlemektense konsepti tersine çevirip, sonuçta hepimizin maymundan geldiğini neden söylemeyelim ki?”

YORUMLAR