Jordan Peele’dan 6 yönetmenlik tavsiyesi

Medyaloji.net » medya » Jordan Peele’dan 6 yönetmenlik tavsiyesi
Jordan Peele’dan 6 yönetmenlik tavsiyesi

Sinema dünyasına Get Out ile adım attıktan sonra bu yıl da Us ile sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanan Jordan Peele, film çekmek isteyenlere 6 tavsiyesini paylaştı.

 Kariyerine komedyen olarak başladıktan sonra MadTV ve Key and Peele gibi dizilerde oyuncu ve senarist olarak görev alan Jordan Peele, 2017 yapımı Get Out ile sinema dünyasına müthiş bir giriş yaptı. Hem sinemaseverlerin hem de eleştirmenlerin beğenisini kazanan Get Out, dört dalda aday gösterildiği Oscar Ödülleri’nde En İyi Orijinal Senaryo Ödülü’nü kazanmayı başarmıştı.

Get Out’un başarısının ardından Hollywood’un aranan isimleri arasına giren Peele, şu sıralar yeni filmi Us’ın çıkışına hazırlanıyor. Yapımcısı olduğu The Hunt, The Twilight Zone ve Weird City dizileri için de hazırlıklarını sürdüren Peele, sinemacılar için 6 yönetmenlik tavsiyesini paylaştı.

Jordan Peele’dan Sinemacılara 6 Yönetmenlik Tavsiyesi
Kendiniz İçin Yazın
Yeni bir film yazarken yapımcıların ilgisini çekecek bir proje hazırlamak öncelikli bir konu gibi görünse de, Peele’a göre bu konuyu senaryoyu tamamlayana kadar düşünmemeniz gerekiyor. “Yazmak istediğiniz filmi yazın, çekilip çekilmeyeceğini düşünmeyin” diyen Peele, kendiniz için bir şeyler yazmanız gerektiğini düşünüyor. İlk taslağı hazırladıktan sonra senaryonuzu satmak için ne yapmanız gerektiğini düşünün diyen Peele, filmi yönetirken de arada durup geldiğiniz noktanın keyfini çıkarmayı hatırlamanız gerektiğini belirtiyor.

Klasik Filmleri İzleyin
Klasik filmlerin ilham almak için son derece yararlı olabileceğini belirten Peele, bu filmlerin modern fikirlere yeni bir bakış açısı getirmek için büyük yardımı dokunacağını düşünüyor. Get Out’un biçimsel olarak 60’lı yılların filmlerine benzediğine dikkat çeken Peele, çok sevdiği o dönemde gerilim filmlerinde tansiyonu git gide arttırmayı çok iyi başardıklarını söylüyor.

Kendi Gerçeklerinizi Söyleyin
Başkalarını etkileyecek bir film çekmek için mutlaka kendinizden bir şeyler katmanız gerektiğini düşünen Peele, bir hikâye anlatırken ruhunuzu katmadan veya kendi gerçeklerinizi söylemeden doğru bir iş çıkaramayacağınız görüşünde.

Get Out’taki parti sahnesini hatırlatan Peele, o sahnede, arkasında geçerli bir sebep olup olmamasından bağımsız olarak kendi korkularını ortaya koyduğunu söylüyor. Hepimizin benzer duygular ve korkular hissettiğini söyleyen Peele, kendi korkularınızı veya düşüncülerinizi paylaştığınızda insanlara ulaşabildiğinizi, çünkü insanların da benzer şeyler hissettiğini söylüyor.

Herkesin Etkileneceği Bir Korku Unsuru Yaratın
Herkes farklı şeylerden korktuğu için korku filmi çekerken aşılması gereken en önemli zorluklardan birinin herkesi korkutacak bir hikâye hazırlamak olduğunu söyleyen Peele, karakterlerinin yaşadığı korkuyu seyircilere aktararak bu zorluğu aşmaya çalıştığını ifade ediyor.

Filmin ilk bölümünde özellikle bunu sağlayabilmek için çabaladığını söyleyen Peele, izleyiciler karakterlerin gözünden görmeye başladıktan sonra onların korkularına da ortak olduklarını düşünüyor.

İnsanlara Ne Düşünmeleri Gerektiğini Söylemeyin
Öte yandan Peele, Get Out’ta sadece izleyicileri korkutmakla kalmadı. Sosyal konulara farklı bir bakış açısıyla yaklaşan bir öykü anlatarak, izleyicilere filmi izledikten sonra üzerine konuşabilecekleri fikirler sundu.

Ancak Peele filmi çekerken önceliğinin bu olmadığını söylüyor. İnsanları bir şeyleri düşünmeye zorladığınızda bunun ters tepebileceğini söyleyen Peele, bunun yerine hikâyeye odaklanıp insanları karakterlerin gözünden görmeye yönelttiğinizde daha etkili olabileceğinizi düşünüyor. İzleyicilerin kendilerini güldüren, korkutan veya duygulandıran bir film hakkında düşünüp, neden bu tepkileri verdiklerini çözmeye çalıştığını söyleyen Peele’a göre bir şeyleri insanlara dikte etmektense onların bu soruları kendilerine sormalarını sağlamak çok daha etkili bir yöntem.

İzleyicilerin Beklentilerini Yıkın
Özellikle korku ve komedi türündeki yapımlarda izleyicileri koltuğun ucunda tutmanın ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Peele, bunu yapmak için zekice hazırlanmış sürprizlerle beklentileri yıkmak gerektiğine inanıyor. Komedi kökeninin bu konuda kendisine yol gösterdiğini söyleyen Peele, hikâyenin ne yöne gideceği hakkında seyircilerin ne düşündüğünü bilirseniz bu bilgiyi onlara karşı kullanabileceğinizi ve böylece beklemedikleri bir anda karşılarına etkileyici bir sürprizle çıkabileceğinizi belirtiyor.

Get Out’taki Rose karakterinin bu konuda iyi bir örnek olduğunu söyleyen Peele, izleyicilere sanki Chris ve Rose birlikte kaçmaya çalışıyormuş gibi bir izlenim vermek için özellikle uğraştığını ve böylece sonradan gerçekler ortaya çıktığında istediği etkiyi yaratabildiğini belirtiyor.

YORUMLAR