İpekyolu Film Ödülleri Jürileri belli oldu!

Medyaloji.net » kültür/sanat » İpekyolu Film Ödülleri Jürileri belli oldu!
İpekyolu Film Ödülleri Jürileri belli oldu!

Beyoğlu Belediyesi katkılarıyla Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından düzenlenen 9.Uluslararası İpekyolu Film Ödüllerinin 12 ülkeden 43 filmin gösterileceği ve yarışacağı maratonunun jüri üyeleri belli oldu.

Uluslararası Jüri;  Hayet Benkara (Jüri Başkanı), Reza Siami ve İlgar Necef, Ulusal Kurmaca Juri;  Leyla Yılmaz (Jüri Başkanı), Murat Şeker ve Rıza Kıraç, Ulusal Belgesel Jüri; Peyami Çelikcan (Jüri Başkanı),  Didem Şahin ve Nezih Erdoğan,  Şafak Tavkul Ulusal Animasyon Jürisi ise Dide Akdağ (Jüri Başkanı), Nermin Er ve Nefise Abalı’dan oluşuyor.  Tüm etkinlikler ve film gösterimleri ücretsiz olup Atlas 1948 Sinema Müzesi ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde gerçekleşecektir.

ULUSLARARASI JÜRİ

HAYET BENKARA (JÜRİ BAŞKANI)

Hayet Benkara, Fransız doğumlu, Toronto ve Avrupa merkezli Film Endüstrisi Danışmanıdır. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde 15 yıl boyunca resmi olmayan Pazar Müdürlüğü’de dahil olmak üzere birkaç pozisyonda çalışmıştır.  2012 yılında film profesyonelleri için ilk yıl boyu eğitim programı olan TIFF STUDIO'yu kurdu ve yönetti ve TIFF Talent Lab (TIFF Yetenek Laboratuvarı)'nın yapımcılığını üstlendi. Benkara, Cannes (Producers Network), Berlinale, Rotterdam Uluslararası Film Festivali (Ortak yapım pazarı ve CineMart), Dubai, Abu Dabi Uluslararası Film Festivalleri (BAE), Doha Film Enstitüsü, Guanajuato Film Festivali (Meksika),  Era New Horizon (Polonya), Boğaziçi Film Festivali gibi pek çok saygın film festivalinde çalıştı. Son üç yıl içinde Locarno film festivalinin Open Doors Lab (Açık Kapılar Laboratuvarı)'nda Eğitim Başkanı ve Marakeş Film Festivali Atlas atölyesinde Pitching Koçu olarak bulundu. Yakın geçmişte Festival du nouveau cinéma 'daki (Montreal) Forum'da danışmandı. Benkara'dan genellikle film endüstrisi ile ilgili konularda stratejiler üzerine çalıştaylar düzenlemesi ya da paneller yönetmesi istenmektedir.  Yıllar içinde, Hayet Benkara çok güçlü bir uluslararası ağ ve uluslararası pazarlar hakkında çok iyi bir bilgi birikimi oluşturdu. Yıllardır genç ve köklü film yapımcılarına ve üreticilerine Geliştirme, Yapım, Ortak Yapım, Dağıtım, Pazarlama ve Festival stratejileri konusunda danışmanlık yapmakta.

REZA SİAMİ

1966 yılında Ardebil, Iran’da doğdu.1991 yılında Tahran’da Sinema bölümünden mezun oldu.

5 sinema filmi,  4 televizyon dizisi ve 50 kadar belgeselin yönetmenliğini yaptı.Sinema konusunda ders vermektedir.2015 yılında Istanbul Türkiye’de düzenlenen İpek Yolu Film Festivali de olmak üzere ülkesinde ve uluslar arası film festivallerinde jüri üyeliği yaptı. İranlı Genç Sinemacılar Topluluğu Film Festivali, 2019, Iran, Ardabil.Yarad Kısa Film Festivali İran, Tebriz.Antakya Film Festivali, 2020 Antakya, Türkiye.Ata Korkut Film Festivali, 2021, İstanbul, Türkiye. İstanbul, Malatya ve Bakü’de düzenlenen İran-Türk Film Haftaları düzenleyicisidir.

İLGAR NECEF

Yönetmen, senarist, yapımcı olan Ilgar Necef 3 Mart 1975 de Ermenistan’ın Ararat kentinde doğdu.  1988 yılında zorunlu olarak Azerbaycan a göç etmek zorunda kaldı. Eğitimini Sumgait’de 12 Sayılı okulda sürdürdü. 1993-1997 yılları arasında Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sinema ve televizyon yönetmenliği eğitimi aldı. 2003-2004 yıllarında İsviçre’de Focal teşkilatı tarafından Tiflis’de Uluslararası Avanti projesi kapsamında yönetmen Krzysztof Zanussi’nin yönetmenlik kurslarını bitirdi. 2005 yılında “Buta Film” şirketini kurdu. 2011den beri Asya Sinema Akademisyenleri üyesidir. Evlidir ve 3 kız bir erkek çocuğu vardır.    

ULUSAL KURMACA JÜRİ

LEYLA YILMAZ (JÜRİ BAŞKANI)

Leyla Yılmaz Bursa’da doğdu. 1996 yılında İstanbul Arkeoloji bölümünden mezun oldu. Sinema eğitimini New York Üniversitesinde (NYU) tamamladı. Döndükten sonra reklam filmi yönetmeni olarak çalıştı.  2011 yılında senaryosunu yazmış olduğu ilk uzun metraj filmi BİR AVUÇ DENİZ’I yönetti. 2015 yılında senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği ikinci uzun metrajı BİLMEMEK’i 2019 yılında tamamladı. Yılmaz aynı zamanda filmin yapım kadrosunda da yer almıştır. Halen yeni filminin senaryosu üzerinde çalışmaktadır. 

MURAT ŞEKER

25 Haziran 1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1991’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 3 yıl burada eğitim gördükten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’ne geçti. 1992’den itibaren belgesel ve dizi filmlerde prodüksiyon sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Çalıştığı yönetmenler arasında Osman Seden, Yusuf Kurçenli ve Hüseyin Karakaş vardır. Magma, Milk gibi kulüplerin işletmeciliğinin ardından, Beyoğlu’nda Limonlu Bahçe’yi ve Mono’yu yarattı. 1996’da ilk kısa filmi -1’i çekti. Bu tarihten sonra Türk rock ve pop müzikleri için video klip çalışmaları yaptı. Milliyet, Radikal ve Hürriyet Daily News gazeteleri ile Max ve Roll dergilerinde elektronik ve alternatif müzik üzerine eleştiriler yapmaya başladı. 2004 yılında SugarWorkz film şirketini kurdu. 2006 yılında ilk uzun metraj filmi “2 Süper Film Birden”i çekti. “Aşk Tutulması” ve “Aşk Geliyorum Demez” filmlerinden sonra seriye dönüşen “Çakallarla Dans” ve ‘’Deliormanlı’’ filmlerine imza attı. 2018’in şubat ayında vizyona giren ‘’Görevimiz Tatil’’ i çeken Murat Şeker, 2021 yılında Youtube’ye ‘NKUŞAĞI’  adlı gençlik dizisi çekerek kariyerine devam etmektedir. Yazdığı yönettiği ve yapımcılığını yaptığı SugarWorkz şirketinin çatısı altında yeni projeler üretmeye devam ediyor.

RIZA KIRAÇ

1970 yılında İstanbul’da doğdu. Dokuz Eylül Üni. G.S.F. Sinema-Televizyon Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini Marmara Üni. G.S.F. Sinema-Televizyon Bölümü’nde devam etti ve aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1997’den başlayarak birçok dergi ve gazetede sinema eleştirisi ve edebiyat yazıları yazdı. Roman ve öykü kitaplarının yanı sıra sinema ve nehir söyleşi kitapları yayımladı. İFSAK ve Altınbaş Üni. G.S.F. senaryo, sinema tarihi dersleri verdi.Belgesel senaryoları, tanıtım ve reklam metni yazarlığı yaptığı. Alim Hoca (1998), Ömer Kavur’la Yola Çıkmak (2004) ve Peki Ya Londra! (2008) adlı belgesellerin yapım ve yönetmenliğini üstlendi. Rıza Kıraç, 2009 yılında B Film Yapım şirketini kurdu. 2010 yılında Küçük Günahlar adlı uzun metraj sinema filminin senarist, yönetmen ve yapımcılığını gerçekleştirdi. Erden Kıral’ın 2014’de yönettiği Gece adlı filmin senaryosunu Hasan Özkılıç’ın Zahit adlı romanından uyarladı. Sinema Kitapları: Sinemanın Temelleri (2012), Yüzüncü Yılında Sinemamızın 100 Yönetmeni (2016), Kifayetsiz Pastoral / Türkiye Sinemasına İdeolojik Bir Bakış (2019) Biyografi ve Söyleşi Kitapları: Hürrem Erman / İzlenmemiş Bir Yeşilçam Filmi (2008), Yoldaşım Kırk Yıl / Hulki Aktunç (2008), Sinemayı Yazan Adam / Atilla Dorsay (2009), Cüneyt Arkın / Bozkırdan Gelen Kahraman (2018), Muhterem Nur / Yaşama Sevdası (2018), Süleyman Turan / Mahcup Adamın İntikamı (2018), Rutkay Aziz / Barış Diye Diye (2020), Nur Sürer / Asi Bir Oyuncunun (2020) Romanları: Cin Treni (2000), Senin İçin Değil (2004), Düşmüş Erkekler Masalı (2005), Namahrem (2008), Dolphin Video (2011), Babam Freud’u Bilmeden Öldü (2014), Londra’da Hoş Cinayet (2016), Ucuz Ölüm (2018) Öyküleri: Komşumun Uzun Kızıl Saçlı Sevgilisi (2004), Arafta Bir Melek (2005), Annemin Bahçesi (2010) 

ULUSAL BELGESEL JÜRİ

PEYAMİ ÇELİKCAN (JÜRİ BAŞKANI)

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden 1986 yılında mezun oldu. 1987 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1988 yılında YÖK Başkanlığı Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve 1990 yılında İletişim Sanatları alanında University of West Florida’dan yüksek lisans derecesini aldı. 1994 yılında ise 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları programını tamamlayarak  sinema-televizyon alanında doktora unvanını kazandı.  Aynı alanda çalışmalarını sürdüren Çelikcan, belgesel yönetmeni ve metin yazarı olarak çok sayıda yapım gerçekleştirmiştir. Kültür ve tarih belgeselleri alanında uzmanlaşan Çelikcan, Türk kültürünün ve tarihinin izlerini takip ederek Orta Asya, Anadolu ve Balkanlar coğrafyasını içine alan belgeseller çekmiştir. Bu çalışmalar içinde 2000 yılında tamamlanan Kazakistan’dan Macaristan’a Erenlerin İzinden adlı 13 bölümlük belgeselin metin yazarlığını ve genel yönetmenliğini üstlenmiştir. 2006 yılında üç bölümlük "Kırgızlar" belgeselinin yönetmenliğini yapan Çelikcan, 2007 yılında 13 bölümlük "Anadolu’n​un Renkleri-Doğum, Düğün, Ölüm" belgeselinin metin yazarlığını ve ortak yönetmenliğini yapmıştır. 2011 yılında itibaren ise Kafkaslar ve Orta Asya’da Demiryolu Tarihi’ni konu alan "Trans-Hazar Demiryolu" (13 Bölüm), "Trans-Sibirya Demiryolu" (13 Bölüm), "Trans-Aral Demiryolu" (13 Bölüm) ve "Trans-Kafkas Demiryolu" (13 Bölüm) belgesellerinde metin yazarı ve ortak yönetmen olarak yer aldı.Halen İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam eden Çelikcan, belgesel sinema dışında, popüler müzik tarihi, medya tarihi, sinema tarihi alanlarında da çalışmalarını sürdürmektedir.

DİDEM ŞAHİN

Marmara Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Belgesel Film Yapımı ve Yönetimi üzerine Londra’da Brunel Üniversitesinde tamamladı. Birkbeck Üniversitesinde senaryo eğitimi aldı. 'Beyrut'a gittiğimi anneme söylemeyin' SİYAD tarafından En İyi Belgesel Film seçildi. 2010’da Berlinale Talent Campus’e seçilen Şahin, HaberTürk TV'de 3 yıl belgeseller ve aktüel programlar yaptı. “Benim Ali Sami Yenim”, Ficts Spor Filmleri Festivalinde En İyi TV Belgeseli ödülünü aldı. Malezya, Gambiya, Moğolistan, Rusya, Irak, Suriye, Beyrut gibi coğrafyalarda çektiği belgeselleri Al Jazeera World, TRT, NTV, İZ TV kanallarında gösterildi, birçok festivalde yarıştı, ödüller aldı. 2016'dan beri Cannes Medya ve TV Ödülleri Belgesel jürisinde yer almaktadır.

NEZİH ERDOĞAN

İstanbul İstinye Üniversitesi’nde “Dijital Hikaye Anlatıcılığı”, “Sinema Tarihi” ve “Senaryo Yazımı” dersleri vermektedir. Türk popüler sinemasında (Yeşilçam) kolonyal söylem, ulusal kimlik, ses ve beden, Hollywood’un Türkiye’de alımlanması, Amerikan filmlerinin Türkiye’de dağıtımı, gösterimi ve sansürlenmesi üzerine makale ve kitap bölümleri yazmıştır. Miyase Christensen ile Shifting Landscapes: Film and Media in European Context adlı kitap derlemesini hazırladı. Son yıllarda, daha çok Türk sinema tarihi ve tarihyazımı, sinemanın İstanbul’a gelişinin basın tarafından dile getirilişi, 1890’ların sonu ve 1900’ların başında İstanbullular’ın sinema deneyimi üzerine proje çalışmaları yürüttü, makale ve kitap bölümleri yazdı, ulusal ve uluslararası konferanslarda bildiriler verdi.İstanbul Sinema Müzesi çalışmalarında danışman olarak görev yaptı. Arşiv çalışmaları üzerine çeşitli konferans, panel vb etkinlikler düzenledi. İstanbul Kültür Başkenti 2010 çerçevesinde “İstanbul do-redo-undo: Waters, Streets, Faces” isimli buluntu film çalışmasını gerçekleştirdi. Halihazırda Ebru Kayaalp ile birlikte “Exploring Past Images in the Digital Age: Forgetting the Archive” isimli kitap derlemesi üzerine çalışmaktadır.

ŞAFAK TAVKUL ULUSAL ANİMASYON JÜRİSİ

DİDE AKDAĞ ( JÜRİ BAŞKANI)

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde 1996-2000 yılları arasında derece ile lisansını; 2004-2006 yılları arasında da yüksek lisansını tamamlamıştır. 2011-2014 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Ana Sanat Dalı Programı’nda sanatta yeterlik eğitimini tamamlamıştır. 2002-2006 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nde başladığı araştırma görevliliğini, 2007 yılından itibaren İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü’nde sürdürmüş, 2015 Eylül ayından itibaren Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Reklam sektöründe tasarımcı ve sanat yönetmeni olarak çalışmıştır. Ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiriler sunmuş, kişisel ve karma sergilere katılmıştır. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nde çalışmaktadır. Görsel kimlik, kent kimliği ve tipografi alanında araştırma ve projelerini sürdürmektedir.

NERMİN ER

İstanbul da doğdu, 1990-1995 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümünde eğitimini tamamladı. Okul yıllarında çeşitli mizah dergilerine Karikatürler çizdi, aynı zamanda okul hayatı devam ederken “Anima” ünvanlı animasyon stüdyosunun kuruluş aşamasında yer aldı. Burada çalıştığı 17 yıl boyunca sayısız stop-motion, kukla, 3D reklam filmlerinin karakter tasarım ve uygulama aşamalarında çalıştı. Aynı yıllarda devam ettiği güncel sanat alanında pek çok yurt içi - yurt dışı solo ve grup sergilerine katıldı. “Anima”dan ayrıldıktan sonra Türkiye 'de gerçekleştirilen ilk kukla çocuk filmi “Rimolar ve Zimolar”ın yapım ve yönetmenliğini arkadaşları ile birlikte gerçekleştirdi.Halen Güncel sanat alanında çalışmalarını yürütürken bir yandan bağımsız olarak animasyon çalışmalarına devam etmektedir.

NEFİSE ABALI

İzmir’de doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini ise Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Şu an Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi’nde doktorasını sürdürmektedir.   Sabahattin Eyüboğlu Öykü Yarışması’nda 2004’te üçüncülük, 2005’te ise birincilik ödülü aldı. 2006 yılında Ankara Üniversitesi 60. Yıl Yazı ve Şiir Yarışması’nın kısa öykü dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 2008-2011 yılları arasında yayınevlerinde ve dergilerde editörlük yaptı. 2011-2018 arasında da TRT Çocuk’ta çizgi film senaryoları yazdı. 2018’den beri de Bilkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve yaratıcı yazma dersleri vermektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR