Hapis cezası 4 yıla çıkıyor

Medyaloji.net » teknoloji » Hapis cezası 4 yıla çıkıyor
Hapis cezası 4 yıla çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçtiğimiz gün onayladığı kanuna göre bilişim sistemlerini, banka veya kredi kurumlarını kullanarak dolandırıcılık yapanlara verilen hapis cezası 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

 Hükümet, siber saldırılara savaş açtı. Dünyada 3,4 milyar kişi aktif olarak internet kullanıyor. Dijital çağı yaşadığımız bu dönemde sosyal medya hesapları ve internet üzerinden birçok ürünün de satışı yapılıyor. Sahte bir alışveriş sitesi vasıtasıyla kullanıcılardan para tahsil edilmesine rağmen ürün gönderilmemesi veya kasten satılandan daha düşük değerli ürün gönderilmesi, ilan sitesine ilan verip kapora tahsil ettikten sonra satış yapılmaması, kumar ve bahis siteleri aracılığıyla işlenen suçlar dolandırıcılık suçları arasında yer alıyor. Bilişim sistemlerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık suçları, Türk Ceza Kanunu’nda nitelikli dolandırıcılık olarak kabul ediliyor. Suçun cezası ise adi dolandırıcılık suçuna göre daha yüksek belirleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün onayladığı 6763 sayılı “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’u onayladı. Söz konusu kanuna göre, bilişim sistemlerini, banka veya kredi kurumlarını kullanarak dolandırıcılık yapanlara verilen hapis cezası 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

Birçok kişi ve kurum siber saldırı mağduriyetiyle hem para hem de itibar kaybına uğruyor. 21 Ekim günü Amerika’da yaşanan büyük siber saldırı Twitter, Spotify, Reddit ve Soundcloud başta olmak üzere birçok önemli siteyi etkilemişti. Siber saldırıdan etkilenen bütün şirketler DynDNS adlı firmanın müşterisi. Saldırı DynDNS’nin “DDos” kısaltmasıyla bilinen “Hizmetin Dağıtılmış Reddi” (Distributed Denial of Service) verilerine boğulmasıyla başladı, bu da bu hizmeti kullanan internet kullanıcılarının aradıkları sitelere ulaşmalarını güçleştiren bir etki yarattı. DynDNS’nin çok sayıda firma tarafından dünya çapındaki kullanıcılar için bir küresel adres rehberi gibi kullanılması saldırının çok daha etkili olmasına sebep oldu. Rusya ve Çin kaynaklı DDoS saldırısı nedeniyle Amerika’nın yüzde 78’i internetsiz kalırken zararın 7 milyar doları bulduğu belirtilmişti.

PARAYI ÇALIP FİLİSTİN’E YOLLAMIŞTI
Hamza Bendelladj 2011’de, siber saldırılarla ABD’deki 217 bankadan 280 milyon dolar para çalıp Filistinli yardım kuruluşlarına vermişti. ABD Adalet Bakanlığı’na göre Bendelladj, 14 milyon dolara varan para cezası ve 65 yıldan daha fazla süreli hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Bx1 lakabıyla tanınan Bendelladj’ın tutuklanması iki yıl sürdü. Taylandlı yetkililerce Tayland topraklarında yakalandı.

YORUMLAR