Çin devasa bir yüz tanıma platformu kuruyor

Medyaloji.net » teknoloji » Çin devasa bir yüz tanıma platformu kuruyor
Çin devasa bir yüz tanıma platformu kuruyor

Çin, sayıları 1.5 milyara yaklaşan vatandaşlarının tümünü %90 isabetle tanıyacak bir yüz tanıma platformu kurmak için düğmeye bastı.

Böylece Çin’de herhangi biri, herhangi bir güvenlik kamerasına takılan görüntüsüyle anında teşhis edilebilecek ve nerede olduğu, ne yaptığı kolayca takip edilebilecek.

Yeni nesil güvenlik ihtiyaçları nedeniyle bu sistemi geliştirmeye başladıklarını vurgulayan Çin’li yetkililer bu teknoloji sayesinde pasaport kontrollerinin çok daha hızlı yapılacağını, kamusal alanda ise güvenliğin daha kolay sağlanacağını ifade ediyorlar.

Çin WhatsApp'ı yasakladı Çin WhatsApp'ı yasakladı
Çin'den gelen bilgiler, ülkede WhatsApp kullanımının tamamen engellendiğini haber veriyor. Çin daha önce WhatsApp üzerinden resim ve video gönderini engellemişti. Şimdi ise uygulama üzerinden metin mesaj gönderimi de tamamen engellenmiş bulunuyor. Çin ...

Çin’in hayata geçirmeye çalıştığı sistem aslında İçişleri bakanlığı tarafından 2015 yılında başlatılmıştı ancak istenilen isabetli tanıma oranına ulaşamayan projeye ara verilmişti. Sadece tüm Çin vatandaşlarının biyo kimlik fotoğraflarının toplanması için bile 13 terrabyte’lık veri tabanı gerekirken, bu veri tabanını ülkedeki her güvenlik kamerasının, milyarlarca insanı anlık olarak takip edip analiz edeceği bir “aranan kişileri tespit etme” mekanizmasına dönüştürmek için mevcut bilişim teknolojisinin yeterli olmadığına dair eleştiriler de yapılıyor ancak bu teknoloji pratik olarak mümkün olduğunda Çin’in ülkedeki herkesi her an gözetleyebilen ilk ülke olacağı anlaşılıyor.

YORUMLAR