25.06.2021 / 12:13

Halef R.  VAYIS

Yapay zeka, savaş ve işsizlik…

ABD, Çin, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin, insan denetimine ihtiyaç duymadan karar verip harekete geçebilecek otonom silah teknolojileri konusunda yarıştığı, artık bilinen bir gerçek...

 

Üç yıl önce hayata veda eden Stephen Hawking'in söylediği gibi…

"Yapay zeka insanlığın başına gelen en iyi şey de olabilir, en kötü şey de…"

Birleşmiş Milletler, yapay zekayla ilgili gelişmeleri ve yaratabileceği tehditleri incelemek için Hollanda'nın Lahey kentinde bir merkez kurdu.

“Yapay Zeka ve Robotlar” adıyla kurulan merkezde, otonom robotlar konusundaki teknolojik ilerlemelerden kitlesel işsizliğe, olası riskler araştırılacakmış.

BM, toplumların yapay zekanın sağlayacağı gelişmelere hızla adapte olamaması halinde, bu durumun istikrarsızlık yaratabileceğini öne sürüyor.

 

Bazı ülkeler, otonom silah teknolojileri konusunda adeta yarışıyor…

Bir süre önce dünyanın önde gelen 100 robot uzmanı, yapay zeka hakkında duydukları endişe ile ilgili BM'ye bir mektup yazmış ve şu uyarıda bulunmuştu:  "Pandora'nın kutusu açıldıktan sonra kapatması zor olur."

Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Google'ın satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind'ın kurucularından Mustafa Süleyman'ın da aralarında olduğu mektupçular, öldürme yeteneği olan robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını talep ederek, bu projenin yeni bir silahlanma yarışı çıkarabileceğini söylüyordu.

ABD, Çin, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin, insan denetimine ihtiyaç duymadan karar verip harekete geçebilecek otonom silah teknolojileri konusunda adeta yarışta olduğu gerçeği, artık biliniyor.

Gelişmeler, tehlike için çalan çanların sesini yükseltiyor.

 

Yapay zekanın istihdam konusunda tehdit olabileceği endişesi de var…

Yapay zekanın insanlığı üçüncü dünya savaşına kadar götürebileceğinin tartışıldığı bu günlerde, teknolojinin istihdam konusunda bir tehdit olabileceği endişesi ise işin başka bir boyutu.

BM tarafından kurulan merkez, robotların farklı iş türlerinin ve çalışanların yerini alması ihtimalini de masaya yatıracak aynı zamanda. Bu çalışmada, sivil toplum kuruluşları, hükümetler, düşünce kuruluşları ve iş dünyasından isimlerden destek alınması planlanıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, önümüzdeki yıllarda işgücü piyasasında 7.1 milyon iş tarihe gömülebilir.

PwC araştırma şirketinin raporunda da, yapay zekanın İngiltere'deki işlerin yüzde 30'unu ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.

Alman Deutsche Bank'ın CEO'su John Cryan ise yapay zeka ve otomasyon geliştikçe robotların 'abaküs görevi gören' bazı çalışanların yerine geçebileceğini söylemişti.

Cryan, "Bankalarımızda mekanik işler yaparak robotlar gibi davranan çalışanlarımız var. Yarın bir gün, insanlar gibi davranan robotlarımız da olabilir" demişti.

Hal böyle iken, Hawking sözlerinde pek de haksız sayılmaz…

 

twitter.com/halefrvayis

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar