05.07.2023 / 13:12

Halef R.  VAYIS

İnsanlık, tarih boyunca ürettiği tüm bilgiyi saklamanın yolunu bulabilir mi?

Geçtiğimiz yıllarda İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, bilgileri DNA’ya yüklemenin yolunun bulunduğunu açıkladı.

 

New Scientist’teki habere göre 1 gram DNA, 455 exabyte veriyi saklayabilecek kapasiteye sahip.

Bir milyar gigabyte 1 exabyte kapasiteye eşit. Bin exabyte ise 1 zettabyte yapıyor.

Hesaplara göre insanlık, 2011 yılına dek, tarihi boyunca 1,8 zettabyte bilgi üretmiş. Bu durumda 4 gram DNA’ya bütün bilgiler yüklenebilecek.

Tüm insanlık tarihi, 4 gram DNA’ya sığabilecek yani…

Harvard Üniversitesi uzmanları, 2012 yılında DNA’ya bir kitabı veri olarak yüklemeyi başarmıştı, İsviçreli bilim insanları ise ilk kez DNA’ya yüklenen bilgiyi geri alıp okuyabilmenin yolunu buldular.

Bir başka önemli gelişme de, bilgi yüklenmiş DNA’nın ömrüyle ilgili. Suni fosilleştirme yoluyla yapılan testlerle, bilgi depolanmış DNA’ların milyonlarca yıl bu bilgiyi koruyabileceği tespit edildi.

ABD Ulusal Arşivleri Müdürlüğüne göre CD ve DVD’lerin ömrünün ortalama 25 yıl olduğu düşünüldüğünde hiç fena bir süre değil…

Buna göre, yüklenen bilgiler milyonlarca yıl saklanabilecek…

 

Enerji devrimi yolunda adım atan ülkeler…

İsveç, dünyada, kömür, petrol gibi fosil enerji kaynaklarına tamamen veda edip enerjisini sadece rüzgar, güneş enerjisi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ülke olmak istiyor.

Bunun için İsveç yönetimi, bütçesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım amacıyla önemli bir ödenek ayırdı. Güneş enerjisi için yapılan yatırımlar ise, bir önceki yıla oranla yüzde 800 artış gösteriyor.

Fosil kaynaklı enerjiden tamamen vazgeçmekle ilgili takvimleri henüz net değil. Ancak İsveç hükümeti, başkent Stockholm’u 2050 yılına kadar hiçbir fosil enerji kaynağının kullanılmayacağı bir şehir olacak şekilde planlama yapıyor.

The Ecologist’in haberine göre İsveç, bu enerji devrimi kapsamında nükleer enerji santrallarını da kapatacak. Nükleer santrallar, çevreye oluşturdukları zarar ve tehdit nedeni ile fosil enerji kaynakları ile aynı konumda değerlendiriliyor.

Tamamen yenilebilir enerjiye geçme trendi, dünyanın başka ülkelerinde de küçük çaplı denemelerde ortaya çıkıyor.

Kosta Rika, tam 75 gün üst üste ülkenin bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayarak bu anlamda önemli bir deneme yapmıştı.

Kosta Rika’dan hemen sonra ABD eski başkanı Obama’nın da memleketi olan Hawaii, kendisini 2045 yılına kadar sadece yenilenebilir enerji kullanılan bir eyalete dönüştürecek yasayı kabul etti…

Danimarka, rüzgarlı bir Temmuz günü, bütün ülkenin günlük elektrik ihtiyacının yüzde 140’ını sadece rüzgar enerjisinden sağlamayı başardı…

Bakalım dünya geneli nasıl bir yol izleyecek?

Dünyamızı temiz tutma yolunda akıllar başlara gelecek mi, yoksa sadece iyi niyetli birkaç çabayla mı karşı karşıyayız?

Zaman gösterecek…

 

twitter.com/halefrvayis 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Alışılan yönetme yöntemlerini sorgulama zamanı… - 24.07.2024
>> Bir gün bütün fotoğraflarınız silinirse... - 17.07.2024
>> Cazibe tuhaf şey! - 10.07.2024
>> Deprem yardımlarının yağmalanması tesadüf mü? - 03.07.2024
>> Coğrafyanın kavgalarına saplanmak… - 26.06.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Alışılan yönetme yöntemlerini sorgulama zamanı…
Tüm Yazarlar