02.11.2022 / 11:42

Halef R.  VAYIS

“Hayalleriniz paranızdan çok olduğu sürece gençsiniz”

ODTÜ öğrencilerinin hayatları boyunca unutamayacağı hocalarından biridir Prof. Dr. Muhan Soysal. Farklı ders anlatım üslubu ve esprileri ile dersleri öğrenciler için ilginç kılardı. Öyle ki, Muhan Hoca’nın Strateji Yönetimi dersine öğretim üyeleri bile katılırdı…

 

ODTÜ İşletme Fakültesi'nin Stratejik Yönetim dersinde hoca, tek soruluk bir sınav yapmaya karar verir. Soruyu tahtaya yazar: "what is risk?"

Bütün öğrenciler kağıtlarını doldurmaya çalışırlarken, içlerinden biri sınav kağıdına sadece "this is risk" yazar, verip çıkar.

Tahmin edileceği gibi bu zeka dolu cevaptan sonra öğrenci, sınavdan en yüksek puanla geçer not alır.

Daha sonraki sınavda aynı hoca aynı soruyu aynı sınıfa yine sorar. Bir önceki sınavdan en yüksek puanı alan risk sever öğrenci, yine aynı cevabı verir. Fakat bu kez onun dışında herkes sınavdan geçer.

Şaşkın bir şekilde hocaya bunun sebebini soran öğrenci, Muhan Hoca’nın verdiği cevapla sarsılır: "Aynı koşullar altında aynı riski iki kere alan aptaldır."

Taksimetreler ve enflasyona oranlı kira sözleşmeleri onun çalışmalarındandır…

ODTÜ öğrencilerinin hayatları boyunca unutamayacağı hocalarından biridir Prof. Dr. Muhan Soysal. Farklı ders anlatım üslubu ve esprileri ile dersleri öğrenciler için ilginç kılan Profesör, lisans eğitimi almak için girdiği ODTÜ’den İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı’na kadar pek çok farklı alanda çalışır.

Öyle ki, Muhan Hoca’nın Strateji Yönetimi dersinin ilk saatine öğretim üyeleri bile katılırdı.

Taksilerdeki taksimetreler ve enflasyona oranlı kira sözleşmeleri onun en yaygın kullanılan çalışmalarındandır mesela.

Muhan Hoca, ileride bir işletmeci için çok önemli olacak “yüksek stres altında düşünebilme” becerilerini geliştirmeleri için öğrencilerine ortam yaratmayı severdi.

Derslerinin birinden bir anekdot…

Muhan Hoca tepegöze bir Picasso resmi koyar.

Herkes bakar bakar ama tarzı zaten kübik olan sürrealist resimde sanatla fazla ilgilenmeyenlerin anlayabileceği çok az şey vardır.

Bozuk perspektifli bir oda, sarı uzun saçlı yaratığa benzeyen bir şey…

Etrafında başka yaratıklar, yerde yine bir yaratık ve arkadaki şekli bozuk içi parlak dikdörtgenin içinde başka bir şeyler daha.

5-10 dakika hiç birşey söylemeden sınıfı izleyen hoca, birazdan Picasso'nun resmini alıp yerine Diego Velazquez'in Meninas tablosunu (Las Meninas) koyar.

Bu resimde, sandalyenin üzerinde oturan sarı uzun saçlı bir aristokrat kızının etrafındaki dadıları onun saçını tararken, yerde köpeği yatmaktadır. Ve babası arkasından ışık sızan kapıdan kızını izlemektedir. Ancak ikinci resmi görünce Picasso'nun resmindeki öğelerin ne olduğunu ve bu resmin Velazquez'in tablosuna gönderme olarak yapılmış olduğunu fark eder tüm sınıf…

Ve Muhan Soysal unutulmayacak dersini verir:

“Hayatta hiçbir şey Meninas resmi kadar belirgin ve net değildir. İş hayatı gerçekleri size Picasso'nun resmindeki gibi şekil değiştirmiş olarak gösterir. Picasso'nun resmine bakıp, Meninas tablosunu görebilenleriniz başarılı olacak, diğerleri kübik şekillere bakıp yanlış anlamlar çıkarmaktan gerçekleri hiç göremeyecek."

 

“Hayalleriniz paranızdan çok olduğu sürece gençsiniz.”

Dört üniversite öğrencisi sabah uyanamadıkları için finale geç kalır. Okula gidince hocaya arabalarının lastiğinin patladığını söylerler. Hoca ilk başta inanmaz ama öğrencilerin yalvarmalarına dayanamayarak, üç gün sonra onlar için sınav yapmayı kabul eder.

Sınav günü hoca dört öğrenciyi, boş bir salonun ayrı köşelerine oturtur. Sınav geçme sistemi şöyledir: 100 üzerinden 50 puan alan herkes sınavı geçebilir.

Hocanın hazırladığı sınavda ön sayfada 10’ar puanlık 4 tane basit soru vardır. Bunları kolayca çözerler.

Arka sayfada ise 60 puanlık bir soru vardır: “Hangi lastik patladı?”

Tabi bu Muhan Hoca’dır…

Onun bir sözüyle bitirelim:

“Hayalleriniz paranızdan çok olduğu sürece ve paranız hayallerinize yetmiyorsa gençsiniz.”

 

twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz?
Tüm Yazarlar