Perihan ÇAKIROĞLU

30.06.2014 / 08:45

Perihan ÇAKIROĞLU

Gelir dengesizliğinde patronların da payı var

Türkiye’deki bireysel gelir dağılımı eşitsizliklerini ele alıp bir raporla durumu kamuoyuna açıklayan TÜSİAD’a öncelikle böyle bir çalışma için takdirlerimizi bildiriyoruz. Bunun ardından da soruyoruz: “Gelir dengesizliğinde patronların da payı yok mu? Çalışanların neredeyse yarıya yakınına asgari ücret verilirken, zenginle yoksul uçurumu nasıl kapanacak?”

 Raporun grafiklerini incelerken görüyoruz ki, emek değeri 3’üncü en düşük sırada. TÜSİAD üyesi büyük holdinglerde bile çalışanların firma maliyetlerindeki payının en alt düzeylerde olduğunu da biliyoruz.

 
Dile yatırım yapan “başka” şirket yok 
 
Aslında 60 yaşında bir sanayi devi. Kamuoyu ECA olarak biliyor. Hatırlarsanız, eskiden “Bay Elmor”lu bir musluk ve armatür reklamı dönerdi TV kanallarında. İşte o şirketten söz ediyorum.
 
Firmayı, Ekrem Elginkan’ın ölmeden önce kurduğu Elginkan Vakfı yönetiyor holdingi. Bu model, dünyada bir bizde bir de Japonya’da varmış. Kurucu aileden hiç kimse yok. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 3 yıl önce Ekrem Bey’in manevi kızı Gaye Akçen üstlendi. Kendisi ve yönetici arkadaşlarıyla buluştuk.
 
Vakfın, diğer şirketlerde olmayan önemli bir çalışma alanı var.
 
Kurulduğundan bu yana Türk diline ve Türkçe eğitimine katkı veriyor. Akçen, “Ekrem Bey’in ilkelerine uymaya aynen devam ediyoruz. Türk Dil Kurumu’na da destek sağlıyoruz. Türkçeye sadece biz yatırım yapıyoruz” dedi. Vakıf, holding gelirinin büyük kısmını eğitime yatırıyor. Durmadan okullar açıyor.



YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Arınç ve kahkaha ekonomisi - 01.08.2014
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar