30.05.2024 / 08:36

Halef R.  VAYIS

1600 sayfalık gazete…

New York Times gazetesinin, geçmiş kalın pazar baskılarından biri, 1.600 sayfa olarak yayımlanmış. Ağırlığı 6 kiloya ulaşan gazete, 10 milyondan fazla sözcük içermiş.

Buna bir anlam yükleyemezsiniz. Günlük bir gazeteyi, kimin veya kaç kişinin, hangi sürede, ne kadarını okuyabileceği hesaplanmamış olsa gerek. Gazete neden buna gerek duyar, anlaşılır yanı yok.

1600 sayfalık bir kitabı okumaya başladığınızı hayal edin, konu daha somutlaşacaktır. Kitap sayfasını, bir gazete sayfasına oranlamayı da unutmadan tabi…

Aynı türde gazetelerin herhangi bir (normal) hafta sonu baskısı, 17. yüzyılda İngiltere’de yaşayan ortalama bir insanın, bütün yaşamı boyunca karşılaşabileceğinden fazla enformasyon içeriyormuş.

Yine ölçümlere göre, sadece son 30 yılda, daha önceki 5.000 yılda üretilenden daha fazla enformasyon üretilmiş.

Günümüze gelirsek…

 

AntiSosyal medya…

Hatırlayalım… 2010’lu yılların başlangıcında, sosyal medyayı kullanmaya yönelik çeşitli yönlendirmelere maruz kalmıştık. Facebook ve twitter kullanmayan insanlar, kötü niyetli ve bozuk psikoloji sahibi insan ilan edilmişlerdi…

2010’ların başlarında gazetelerde ve dergilerde şöyle ifadeler/yorumlar okur olmuştuk:

- Psikologlar, kötü niyetli insanların internet ortamında iz bırakmamak adına, sosyal paylaşım sitelerinden uzak durma eğiliminde olduklarını söylüyorlar…

- Facebook modern toplumun, hemen her bireyinin hayatına nüfus eden bir fenomen haline geldikçe, bazı işverenler ve hatta psikologlar, sosyal paylaşım ağına üye olmayanlara ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini savunmaya başladılar…

- Alman Der Tagespiegel dergisi, ABD’de Batman prömiyerinde silahlı saldırı düzenleyen James Holmes ile Norveç’te 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik’in Facebook hesapları olmaması üzerinde bir analoji kuruyor… - Forbes.com’un haberine göre, dünya çapında birçok insan kaynakları departmanı, iş arayan gençler arasında Facebook hesabı olmayanlara şüpheyle bakıyor…

- İşverenler arasındaki en yaygın kanı, iş başvurusunda bulunan adayın sosyal medya hesabı yoksa, son derece olumsuz içeriklere sahip olduğu için kapatılmış olduğunu düşünmek…

- Slate.com teknoloji muhabiri Farhad Manjoo, yazdığı tavsiye yazısında gençlere, Facebook hesabı olmayan kişilerle randevulaşmamalarını tavsiye etti. Muhabir, aynı zamanda kötü niyetli insanların internet ortamında iz bırakmamak için sosyal paylaşım sitelerinden uzak durduklarını ifade ediyor…

- Psikolog Christopher Moeller, facebook kullanmanın, kişinin sağlıklı sosyal iletişim kurabildiğinin işareti olduğunu savunuyor. Psikologlar, kitlesel katliamlar yapan kişilerin ve seri katillerin gerçek hayatta da diğer insanlardan uzak durduğunu ve pek az arkadaş edindiklerinin altını çiziyor…

Şimdilerde unutmuş olabiliriz, bu ve benzer haberlerle sosyal medyanın ilk dönemlerinde sıkça karşılaşıyorduk.

Bu yolla bize, facebook veya twitter kullanmamız empoze ediliyordu…

Söylemlere göre, sosyal medyada hesaplarımız yoksa durum vahimdi ve doktora görünmemiz gerekiyordu.

Çünkü kullanmıyorsak ya psikolojimizde sorun vardı veya suç eğilimliydik, 10-12 yıl önceki dönemin uzmanlarına göre…

Acaba?..

Niçin toplumlar bu algıya maruz bırakılmıştı?

 

twitter.com/halefrvayis 

 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Alışılan yönetme yöntemlerini sorgulama zamanı… - 24.07.2024
>> Bir gün bütün fotoğraflarınız silinirse... - 17.07.2024
>> Cazibe tuhaf şey! - 10.07.2024
>> Deprem yardımlarının yağmalanması tesadüf mü? - 03.07.2024
>> Coğrafyanın kavgalarına saplanmak… - 26.06.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Alışılan yönetme yöntemlerini sorgulama zamanı…
Tüm Yazarlar