Şamil Tayyar sahalara manşetle döndü!

Medyaloji.net » youtube » Şamil Tayyar sahalara manşetle döndü!
Şamil Tayyar sahalara manşetle döndü!

Üzerindeki dava baskısı nedeniyle yazılarına ara verdiğini açıklayan Şamil Tayyar, dün Star gazetesinin manşetini attı.

Orgeneral Atilla Işık’ın istifasının perde arkasını yazan Tayyar’ın dönüşü de muhteşem oldu.
Bu arada Tayyar’ın Star gazetesinin internet sitesindeki yazarlar bölümünde  yer almaması dikkat çekti.Akıllara Tayyar muhabir olarak mı geri döndü sorusu takıldı.

Tayyar’ın yazısı şöyleydi:

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık’ın dün sürpriz şekilde emekliliğini istemesi ve ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in Çankaya Köşkü’ne çıkması, başkent kulislerini hareketlendirdi. Atama trafiğinin kilitlenmesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un öne sürdüğü “istifa” kartının önemli rol oynadığı ortaya çıktı.

BAŞBUĞ, IĞSIZ, GÜNER ZİRVESİ
Başkent kulislerine yansıyan bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, önceki gece karargahta üçlü bir zirve yaparak hükümete karşı izleyecekleri atama stratejisini değerlendirdi. Kuvvet komutanlarının davet edilmediği toplantıya sadece Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner ile hükümetin emekliliğini istediği 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın katıldığı öğrenildi.

Başbuğ’un, atama önerilerinin geri çevrilmesi durumunda “toplu istifa” kartını tartışmaya açtığı, ancak bunun riskli bulunarak vazgeçildiği, yerine Orgeneral Atilla Işık üzerinde manevi baskı kurarak emekliliğe zorlanması kararının alındığı belirtildi.

 

‘ADAY GÖSTERMEME’ BASKISI

Bunun üzerine Başbuğ’un Işık Paşa’ya, hükümetin TSK’ya müdahale ettiği görüşünü dile getirerek “buna alet olmamak lazım” dediği, aksi halde kendisini kuvvet komutanlığı için teklif etmeyeceğini, bu durumda 30 Ağustos günü Iğsız’la birlikte emekli olacağını söylediği öne sürüldü. Işık’ın bu baskı üzerine emekliliğini istediği öğrenildi.

 

ERDOĞAN HABERDAR EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Gül’ün kriz üzerine Başbuğ’la görüşmek yerine Işık Koşaner’i Çankaya Köşkü’ne davet ederek durum değerlendirmesinde bulunması, bu mahalle baskısına tepki olarak yorumlandı.Gelişmeler anında miting için Aydın’da bulunan Başbakan Erdoğan’a da iletildi. Erdoğan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüştü. Komutanların istifa söylentisinin Erdoğan’a iletildiği öne sürüldü.

 

ÇÖZÜM FORMÜLÜ: BEKLEMEK
Başkent kulislerinde ayrıca, Başbuğ’un aday göstermeyerek atamaları kilitlemesi halinde, 30 Ağustos’a kadar sürecin dondurulması, son gün Başbuğ’un yerine Işık Koşaner’in atanması ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yeni genelkurmay başkanının önerisiyle atama yapılması” seçeneği konuşuluyor. Ayrıca, Başbuğ’un 30 Ağustos’tan önce emekli edilmesinin de bir seçenek olabileceği öne sürülüyor.

Benzer ‘emeklilik’ baskısının, Başbuğ’un yerine gelecek olan Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner’e de yapıldığı, Koşaner’in emekliliğini istemesi durumunda kuvvet komutanlarından birinin Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasının da olası olduğu ifade ediliyor. Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un atama sorununu krize dönüştürmesinde, internet andıcı soruşturması, Balyoz davası ve Albay Dursun Çiçek’in sanık olduğu İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının kendisine ulaşma riskinin rol oynadığı da öne sürülüyor.

 

IŞIK EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ, KOŞANER KÖŞK’E ÇAĞRILDI

İnternet andıcının altında imzası bulunan Orgeneral Hasan Iğsız’ı hükümetin veto etmesiyle koymasının ardından Kara Kuvvetler5i?Komutanlığı’nın ikinci adayı Orgeneral Atilla Işık’ın emekliliğini istediği haberi geldi. Aynı saatlerde Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanlığı’na hazırlanan Orgeneral Işık Koşaner’i Köşk’e çağırdı. Koşaner, Köşk’ten 40 dakika sonra çıkarak önce Genelkurmay Başkanlığı’na, ardından Kara Kuvvetleri Karargahı’nı döndü.

Kaynak: Medyahayat

YORUMLAR