Etik tartışması alevlendi

Medyaloji.net » » Etik tartışması alevlendi
Etik tartışması alevlendi

Milliyet gazetesinin etik tartışmalarına konu olan İmralı Zabıtları manşeti medyada nasıl yer aldı, eleştiren ve destekleyenlerin oranı nasıl oldu?

BDP’li milletvekillerinin 23 Şubat 2013’te İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin tutanakların 28 Şubat 2013 tarihli Milliyet gazetesinin manşetinde yer alması Ankara’da deprem etkisi yaratmıştı.

Tutanakların Milliyet gazetesinde Namık Durukan imzası ve 'İMRALI ZABITLARI' başlığıyla, yayımlanması sonrasında Başbakan Erdoğan’ın;"Eğer gazetecilik buysa batsın böyle gazetecilik" demesiyle başlayan etik tartışmaları giderek alevleniyor.

SIZDIRMA POLEMİĞİ BİTTİ; ETİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ
“Kim sızdırdı” polemiği; olayın BDP PM üyeleri tarafından yapıldığının ortay çıkması ve ilgili şahısların istifasıyla kapansa da; notların yayınlanıp yayınlanamayacağına yönelik etik tartışmaları alevlenerek devam ediyor. Söz konusu manşet, sosyal medyanın da dâhil olduğu tüm medyada her gün yüzlerce haber ve iletiye konu oluyor.

Peki; medya ve sosyal medyada çıkan binlerce haberde kim kime hak veriyor; hangi mecra kimi kimi haklı buluyor? GazeteA24.com merak edilen konuyu mercek altına aldı.

Olayın Milliyet manşetine yansımasından sonraki 7 gün boyunca medyada ne şekilde işlendiğini GazeteA24.com için inceleyen Medya Takip Merkezi’nin (MTM) ortaya koyduğu rakamlar çarpıcı sonuçlar içeriyor.

BASIN’DAN MİLLİYET’E %53’LÜK DESTEK
Araştırma sonuçlarına göre; medyada yer alan 2 bin 512 haberden 1.333’ü yani %53’ü Milliyet’in konuyu manşet yapmasını basın etiğine uygun bulurken, 699 haberle olumsuz bulanların sayısı %27.8’de kaldı. Haber ve sosyal medya paylaşımından oluşan aynı tabloda kararsızların oranı ise 480 haberle %19.1 olarak gerçekleşti.

EN BÜYÜK DESTEK TELEVİZYONDAN
Gazete, internet televizyon ve sosyal medyadan oluşan tablodaki destek durumuna bakıldığında ise en fazla desteğin ve karşı çıkışın, televizyonda ortaya konulduğu görülüyor. Buna göre 1,244 haberin yer aldığı televizyonda manşeti doğru bulan haber sayısı 816 yani %65.5 iken, haksız bulanların oranı ise 362 haberle %29 olarak gerçekleşti.

İNTERNET MEDYASININ KAFASI KARIŞIK
Konu ile ilgili en büyük kararsızlık ise internet medyasında ortaya çıktı. Toplam 542 haberin yer aldığı internet medyasında kararsızların oranı 288 haberle %52 oranında kendini gösterdi. İnternet medyası yayınladığı 181 haberle manşete %33 oranında destek verirken; aynı mecrada yayınlanan 77 haberle aynı manşet %14 oranında etik dışı bulundu.

 

YORUMLAR