Yeni Şafak ve Yeni Akit saldırılarına kınama

Medyaloji.net » medya » Yeni Şafak ve Yeni Akit saldırılarına kınama
Yeni Şafak ve Yeni Akit saldırılarına kınama

Uluslararası Basın Enstitüsü IPI, Yeni Şafak ve Akit gazetelerini hedef alan silahlı ve molotof kokteylli saldırıları kınadı.

Olay sabah saatlerinde iki gazetenin İstanbul'daki merkez binalarında meydana geldi.

Saldırıların sabah saat yarım saat arayla 5:00 ve 5:30 civarında gerçekleştirildiği anlaşılıyor.
Anadolu Ajansı, Yeni Şafak'ın Bayrampaşa'da bulunan merkezi önüne gelen küçük bir grubun binanın girişine molotof kokteyli attığını, binaya pompalı tüfekle ateş edildiğini, girşite çıkan yangının güvenlik görevlilerince söndürüldüğünü belirtti.
Ajans, Yeni Akit gazetesini bünyesinde barındıran Akit Medya Grubu'nun Küçükçekmece'deki binası önüne gelen maskeli kişilerinse, otoparkta bulunan araçlara molotof kokteyli attığını ve binaya pompalı tüfekle ateş açtığını aktardı.
Olaylarda yaralanan olmadığı, maddi hasar meydana geldiği bildiriliyor.
Erdoğan: Tepkileri dikkatle izleyeceğim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyı kınarken, ''Geçmişte bir başka gazetemizin binasının girişindeki camları, silahlı saldırıyla molotofla falan değil arbede sırasında kırıldığı için dünyayı ayağa kaldıranların bu saldırılar karşısındaki tavırlarını dikkatle takip edeceğim... Bu gazeteleri yayınlarını beğenmedikleri için kürsüden fırlatarak terör örgütüne hedef gösteren partinin mensuplarının da tutumunu yakından izleyeceğim" dedi.
IPI: Basına karşı oluşturulan 'düşmanca iklimin' sonucu
Uluslararası Basın Enstitüsü IPI saldırı üzerine yaptığı açıklamada olayın soruşturulması ve faillerin cezalandırılması çağrısında bulundu.

''IPI, hükümet yanlısı iki gazetenin İstanbul'daki binalarına uzun namlulu silahlar ve molotof kokteylleriyle düzenlenen saldırıyı kınamaktadır'' ifadelerine yer verilen açıklamada, saldırının hükümet yetkililerinin 'hükümeti eleştiren medyayı hedef alan söylemleri'yle oluşan 'düşmanca iklim' ile seçim sürecinde Hürriyet gazetesi ve yazarı Ahmet Hakan'ı hedef alan saldırıların faillerinin cezalandırılmamış olmasının bir sonucu gibi göründüğü belirtildi.

IPI yöneticilerinden Steven Ellis saldırıya tepki gösterirken şunları söyledi:
''Hürriyet binasına geçen yıl düzenlenen saldırının faillerinin yargı önüne çıkarılmamış olması hükümeti eleştiren yayın kuruluşlarıyla gazetecileri sevmeyenlere hesap sorulmaksızın saldırı düzenleyebilecekleri sinyali vermiştir. İfade özgürlüğünü bastırmak için şiddete yönelenlerin bu sinyali dikkate almasıyla da şiddet şimdi hükümet yanlısı yayın organlarına yayılmış durumda.''

''Hükümetin bugün meydana gelen saldırıları soruşturacağından eminiz. Kendilerine benzer bir enerjiyi geçen sonbaharda düzenlenen saldırıların faillerini de yargı önüne çıkarmak konusunda sarfetmelerini bekliyoruz. Yetkililer, gazetecilere saldıranların -sıradan insanlar, suç örgütü mensupları ya da polis veya güvenlik görevlileri olması farketmez- eylemleri nedeniyle hesap vermelerini sağlamalıdır. Ayrıca yetkililere de, gazetecileri 'hainler' ya da 'terör destekçileri' olarak nitelemekten vazgeçmeleri ve gazetecileri sosyal medya üzerinden hedef alan nefret kampanyasına örtülü destek vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz.''

ABD Büyükelçisi: Gazetecilere yönelik şiddet kabul edilemez
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Baas da saldırıyı kınarken, "Gazetecilere yönelik şiddet hiçbir zaman kabul edilemez. Özgür ve çoksesli bir basın demokratik toplumlar için vazgeçilmezdir. Her gazetecinin olduğu gibi, Yeni Şafak ve Yeni Akit'in de misilleme korkusu olmadan haber yapma hakkını savunuyoruz" dedi.

YORUMLAR