Türkiye seçim havasına girdi!

Medyaloji.net » medya » Türkiye seçim havasına girdi!
Türkiye seçim havasına girdi!

1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala partilerin birbirleriyle rekabeti ve seçim vaatleri, hem mecliste hem de medyada sıklıkla yer bulmaya başladı.

Siyasetin medya yansımalarını ele alan araştırma, partilerin ve liderlerin medyadaki görünürlüklerini ortaya koydu. Buna göre, en çok konuşulan siyasi parti AK Parti, en çok haberi yapılan siyasi lider ise Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM), Eylül ayında gerçekleştirdiği araştırmasının tüm detayları…

7 Haziran seçimlerinin ardından kurulamayan hükümet, koalisyon görüşmeleri, erken seçim tartışmaları derken, Türkiye yeniden seçim atmosferine girdi. 1 Kasım 2015’te seçmen, tekrar sandık başına gitmeye hazırlanırken siyasi liderler seçim hazırlıklarına başladı. Partilerin elden geçirdikleri seçim beyannameleri ve artan vaatleri kamuoyunda da dikkat çekti. Seçim vaatleri arasında olan istikrar, istihdam, ekonomi, iç ve dış politika, güvenlik ve demokrasi vurgusu, siyasi liderler arasında olduğu kadar seçmenler arasında da tartışmaları beraberinde getirdi.

Siyasi partilerin seçim rekabeti hem siyaset hem de medya gündemini belirledi…

MTM Medya Takip Merkezi, yaklaşan 1 Kasım 2015 seçimleriyle birlikte parti liderlerinin seçim tartışmalarını ve medyadaki görünürlüklerini araştırdı. Buna göre AK Parti, 273 bin 694 haberle medyada en çok konuşulan parti oldu. Listenin ikinci sırasında CHP 161 bin 520 haberle yer aldı. HDP 142 bin 472 haberle üçüncü, MHP 116 bin 822 haberle listede dördüncü sırada yerlerini aldılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yerli ve milli” tartışması medyanın gündemindeydi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Kasım seçim öncesi yaptığı açıklamalar, siyasetin ve medyanın gündeminde tartışmaları da beraberinde getirdi. Erdoğan’ın, “1 Kasım’da 550 tane yerli, milli, bedeni ve kalbiyle bu ülke için çalışacak milletvekili göndermenizi istiyorum” sözleri meclisin gündeminde olduğu kadar sosyal medyanın da gündeminde yer aldı. MTM’nin hazırladığı rapora göre Erdoğan, 145 bin 813 haberle en çok konuşulan siyasi liderlerin ilk sırasındaydı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 111 bin 18 haberle listenin ikinci sırasında yer aldı. Listenin üçüncü sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 42 bin 366 haberle yer bulurken, MHP lideri Devlet Bahçeli 26 bin 986 ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş 23 bin 559 haberle onu takip ettiler.

1 Kasım seçim tartışmaları medya gündemini belirledi…

MTM’nin araştırmasına göre Eylül ayında siyasetin ve medyanın gündemini belirleyen konular arasında açık ara farkla 1 Kasım seçimleri öne çıktı. 1 Kasım seçimleri, 26 bin 420 adet habere konu edildi. Listenin dikkat çeken bir diğer başlığı olan “Koalisyon” ise 6 bini aşan habere konu olarak listenin ilk üç sırasında yer aldı. Bu durum, seçim haberleri içinde koalisyon tartışmalarının devam ettiğini gösterdi.



 

YORUMLAR