Şimdi dünyanın en zenginleri listesinde

Medyaloji.net » iş dünyası » Şimdi dünyanın en zenginleri listesinde
Şimdi dünyanın en zenginleri listesinde

Önceden oturma odasında eşiyle birlikte pijama, iç çamaşırı ve gecelik diken Amancio Ortega, şimdi dünyanın en zengin insanlarından biri.

 İspanyol tekstil devi Amancio Ortega, yıllar önce cebinde 100 dolardan daha az bir parayla başladığı tekstil işinde şu anda dünya birincisi ve en zenginler listesinde Bill Gates ile başa baş bir yarış yürütüyor. Ortega, geçen hafta Çarşamba ve Perşembe günlerinde dünyanın en zenginleri listesinde Microsoft'un kurucusu ve efsane CEO'su Bill Gates'igeride bıraktı ve bu iki gün dünyanın en zengin insanı oldu. Ancak Gates Cuma sabahında yeniden liderliği geri aldı.

Liderliği hisselerin yükselmesine neden oldu
Ortega'nın bu geçici liderliğinde Zara'nın ana şirketi Inditex'in hisselerinin Çarşamba günü yüzde 2,5 yükselmesinin büyük etkisi oldu.

Forbes'un zenginler listesindeki birinciliğin bu geçici değişiminde milyarderlerin ellerindeki hisselerin değerlenmesinin büyük etkisi oluyor.

Ortega'nın elindeki hisseler bu yükselişle birlikte İspanyol tekstil devinin kişisel servetinin 1,7 milyar dolar artmasına neden oldu. Ancak şirketin hisseleri Cuma itibariyle yüzde 2,8 değer kaybettiğinde bu kazanç silindi.

Ortega'nın kişisel servetinin 77,8 milyar dolar olduğu bilinirken, Gates'in kişisel serveti 78,1 milyar dolar.

Dünyanın en sessiz zengini
İspanya, La Coruna'da bir demiryolu işçisinin oğlu olarak dünyaya gelen Ortega, bu kadar zenginliğine rağmen münzevi bir hayat sürmesiyle dikkat çekiyor. Kariyerinde memleketinde satış elemanı olarak başlayan Ortega, bir süre tekstil işinde çalıştıktan sonra kendi işini açtı. Ortega bu işe başladığında cebinde 100 dolar bile yoktu. Eşiyle birlikte oturma odasında iç çamaşırı, pijama ve gecelik dikerek bu işe başladı. Şu anda evli olmayan çift, 1975 yılında Zara adını verdikleri ilk mağazalarını açabildi. Açılıştan sekiz yıl sonra Ortega, Zara mağazasını İspanya'da farklı lokasyonlarda da açmayı başardı. 1984 yılına gelindiğinde Ortega'nın İspanya genelindeki mağazaları 10 bin metre kareye yayılmıştı.

Reklama güvenmediler
Şirketini daha sonra Inditex adıyla büyüten Ortega, diğer perakende şirketlerinin aksine işini reklama bırakmadı. Ortega onun yerine satışlardan elde ettiği geliri dünyada daha etkin olabileceği alanlara yatırdı.

3 haftada biten süreç
Ortega'nın şirketinin Gap ve H&M gibi perakende devleri arasında büyümesinde şirketin yeni ürünleri 3 hafta gibi kısa sürede teslim etmesinin etkisi büyük. Bu iki büyük perakende şirketinde yeni ürünlerin tasarımı, üretimi, dağıtımı ve satışı beş ay gibi bir süreye yayılırken, Zara bunu üç hafta gibi bir sürede tamamlıyordu. Bu da tüketiciler için kısa zamanda yeni ürünlere erişmek anlamına geldiğinden şirkete ilgi büyüdü.

2001 yılında milyarderler arasına girdi
Ortega işini büyütüp adını milyarderler arasında yazdırdığında yıl 2001'i gösteriyordu. O yıl Ortega'nın kişisel serveti 6,6 milyar dolardı. O zamanda dünyanın en zengin insanı olan Bill Gates'in kişisel serveti ise o yıl 58,7 milyar dolara denk geliyordu.

YORUMLAR