ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Medyaloji.net » pr » ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen, her yıl ICCI - Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında verilen Enerji Oscar Ödülleri bu yıl Ankara’da düzenlenen muhteşem ödül töreniyle sahiplerini buldu.

Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz yıl verilen Enerji Oscar Ödülleri’ni, 2 kategoride toplam 7 enerji santrali kazanırken, yarışma jürisi 2 santrali ‘Başarı Ödülü’, 1 projeyi ‘Jüri Özel Ödülü’ almaya layık buldu.

Türkiye’de enerji sektörünün en önemli ve lider 72 şirketinin başvuruda bulunduğu 57 şirketin değerlendirmeye alındığı Enerji Oscar’ları 26 Eylül 2012 tarihinde JW Marriott Hotel Ankara’da düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu.

Bakan Taner Yıldız ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye 10 yılın öncesinde bir tercih yaptığını ve bu tercihin özel sektör eliyle büyümek ve dünyanın büyüme hızından daha fazla büyüyerek Türkiye’nin dünyadaki sıralamasını üstlere doğru taşımak olduğunu vurguladı. Bakan Yıldız, “Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde burada önemli başarılar elde edildi. Malum işte ilk 26 ekonomiden ilk 17 – 16 ekonomi arasına girdik. Bundan sonraki 11 yıl içerisinde de yine ilk 10 ekonomi arasına girme ile alakalı hedeflerimiz var. Bunu yapabilir miyiz? Bundan 10 yıl önceki kabiliyetlerimize göre yapma ihtimalimizin daha çok olduğunu söylüyor otoriteler. Bundan 10 yıl önce tahmin ettiğimizde yapamayabiliriz cümleleri daha fazlayken şu anda yapabiliriz daha ön planda. Peki bunu kim yapacak? Hala Türkiye’deki tasarruf miktarları bir sonraki yılın büyüme rakamlarından daha düşük. O zaman özel sektör uluslararası sermaye ile birlikte bunu yapacak. Bunu en iyi uygulayacak sektörlerinden bir tanesi enerji sektörü. O yüzden burada toplanan bütün özel sektör temsilcilerine ve bunu denetleyen, düzenleyen politikalarını koyan bütün kamu temsilcilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çünkü bizim yaklaşık 3500 – 4000 MW civarında yılda ortalama üretim rakamlarını ortaya koysak, dağıtıma iletime ayrı paralandırsak bizim özel sektör marifetiyle oluşturduğumuz bu finans yapısı tarım gibi sağlık gibi adalet gibi eğitim gibi aslında direkt kamu bütçesinden yapılan yatırımları finanse etmekte kullanıldı. Yani her birinizin direkt faydasının yanında zınni ve dolaylı bir faydaları da oldu. O yüzden sektörün yapılanmasının sıhhatine, rekabet ortamına, kalitesine her zaman dikkat ediyoruz ama bundan daha önce ele almamız gereken önemli konunun da bu olduğu kanaatindeyim. Bizim bir yılda şu anki istihdamın yüzde 30’lar civarındaki olan sektörü oluşturan tarım sektörünün bütün sübvansiyon rakamları 7.2 milyardır, ve biz bu rakamı yalnızca bir karşılaştırma olsun diye söylüyorum özel sektör enerjide bu yükü omuzlarına alarak kamunun bunu rahatlıkla finanse etmesinin önünü açmıştır. O yüzden çok reel bir sektör olan enerji de sosyal sorumluluk projeleri içinde her birimizin katkısının olduğunu söylemem lazım. Çünkü biz dünyadan daha hızlı büyümek zorundayız Türkiye olarak. Enerji sektörü olarak da Türkiye’den daha hızlı büyümek zorundayız.”

Bakan Taner Yıldız, bugün ülkenin idaresine irade koyan yapının özel sektöre güvendiğini belirtti. Özel sektör de Türkiye’deki siyasi istikrarın sürdürülebilir olduğuna güveniyor diyen Yıldız, şöyle devam etti:

“Bu ikisinden biri eksik olursa bu yatırımlar yapılmaz. O yüzden özellikle Türkiye’nin kırılganlığını artırmak isteyen bazı yapıların dejenere etmek istediği, bozmak istediği sektörlerden bir tanesi enerji sektörüdür. O yüzden biz bu yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Makul karlarla, malum çok fazla verilse sermaye transferine dönüyordu, çok az kar verirsek özel sektör yatırımlarını yapamıyordu, ama makul karlarla biz inşallah özel sektörümüzün sağlığına sıhhatine dikkat edeceğiz. Bakın dikkat edin, bu yaz için fiyat beklentileri vardı, üreticiler için. Çok yüksek fiyatla satacağına inananlar vardı. Çok düşük fiyatlarla sıkıntıya düşeceğine inananlar vardı. Her ikisi de olmadı. Kamu elindeki bütün üretim tesislerini özel sektörle beraber sinerji oluşturarak Türkiye’ye kazandırdı. İnşallah bundan sonra da devam edecek, çünkü biz artık kamu ve özel sektör ayırımı yapmaksızın yüzde 34’ler seviyesinde aldığımız özel sektör üretim payını şu anda yüzde 60’lar seviyesine taşımış olarak devam ediyoruz. Kısa ve orta vadede bu yüzde 75’lere çıkacak, özelleştirme programlarını bugün kararlaştırdık. Ve inşallah özel sektörün ağırlığı daha da artmış olacak.”

Bakan Taner Yıldız doğalgaz konusunda da kısa bir açıklamada bulundu. Yıldız doğalgazda batı hattından gelen 10 milyar metreküplük gazın özel sektör tarafından kontratları hemen hemen tamamlandığının altını çizerek, “Bundan sonraki hedefimiz diğer eksik kalan 4 milyar metreküpü de ocak ayından sonra yine aynı usulde özel sektörün kullanımına sunmaktır. Toplam Türkiye havuzuna giren girdilerin azalmasına cirosunun artmasına gayret ediyoruz. Şu ana kadar bu büyük resim yanlış bir şekilde gitmiyor ve tamamlanıyor. Yani temel politikalarımızda hamdolsun yanlışlık yok uluslararası global krize rağmen. Bakın ekonomiler global halde ama politikalar gittikçe ulusallaşıyor. Türkiye bu manada coğrafyasından kaynaklanan avantajları da kullanarak inşallah büyüyerek bu sektörde kalacak. O yüzden bütün bu riskleri alan ve Türkiye’deki istikrarın sürdürülebilir olduğuna inanan siz değerli özel sektör temsilcilerini bir kez daha tebrik ediyorum. Burada ödül almış olan ya da alacak olan, bir sonraki yıl alacak olan bütün yatırımcılarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum. Özellikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapacakları yatırımdan dolayı bundan sonraki yıllarda da dirseklerimizin yanı başında olacaklarını bir kez daha söylüyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en büyük enerji ve çevre konferansını düzenleyen sektörünün lider kuruluşu Sektörel Fuarcılık, ikinci kez Türkiye’nin en başarılı enerji projelerini ödüllendirdi. Ülkemizdeki enerji sektörünün başarılı proje uygulamalarının seçildiği ve enerji sektörünün en prestijli yarışması olarak bilinen ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri kapsamında 2 farklı kategoride toplam 7 ödül verildi. Yarışma jürisi ayrıca yaptığı değerlendirmede iki santrale ‘Başarı Ödülü’, 1 projeye ‘Jüri Özel Ödülü’ vermeyi uygun buldu.

Her yatırım ödüle değer
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı ise yaptığı konuşmada enerji sektöründe serbest piyasa ekonomisine geçişin uzun ve zorlu olduğunu belirterek enerji alanında yapılan her yatırımın ödüle layık olduğunu söyledi. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya ise Enerji Oscar Ödülleri’nin çevre bilincine önemli bir katkı yaptığını belirterek, “Ülkemizin kalkınması için enerjiye ihtiyacımız var, ama bunu elde ederken gelecek nesillere bırakacağımız çevreye de dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ise Enerji Oscar Ödülleri’nin gelecekteki adaylarının değerlendirme kriterleri içerisinde çevre ve sosyal sorumluluk kriterlerine de yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Oscar’ları Bakan Yıldız verdi
Ödül törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ile pek çok özel ve kamu kurumunun üst düzey yöneticileri, enerji sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.

Oscar kazanan santraller
Yenilenebilir Enerji Santralleri alanında Hidroelektrik Kategorisi’nde Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş., Alkumru Barajı; Rüzgar Kategorisi’nde Borusan EnBW Enerji Yatırım ve Üretim A.Ş., Bandırma Rüzgar Enerji Santrali; Jeotermal Kategorisi’nde, Gürmat Elektrik Üretim A.Ş., Germencik Santrali; Biyokütle ve Atık Kategorisi’nde Oyka Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş., Çaycuma Kağıt Fabrikası santralleri ödül aldı. Güneş Kategorisi’nde ise ülkemizde 2011 yılında faaliyete geçmiş güneş enerjisi santrali bulunmaması sebebiyle Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin “Türk Telekom A.Ş. Enerji Altyapısının Güneş Enerjisi ile Beslenmesi” projesine Jüri Özel Ödülü verilmesi uygun bulundu.

Ödülleri, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Gürmat Enerji Genel Müdürü Müşfik Yamaktürk, Oyka Kağıt Ambalaj Genel Müdürü Aytekin R. Kadıoğlu, Akçansa Çimento Genel Müdürü Hakan Gürdal, Enerjisa Süreç Yönetim Şefi Veli Balat, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım CEO’su Bülend Engin ve Türk Telekom Enerji ve Soğutma Sistemleri Grup Müdürü Nejdet Yüce aldılar.

Enerji Öscar Ödülleri 2011’de Termik Santraller Atık Isı Kategorisi’nde Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş., Çanakkale Çimento Fabrikası, Doğalgaz Kategorisi’nde EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş., Bandırma Santrali; Kömür Kategorisi’nde ise İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş., Değirmencik Termik Santrali ödüle değer görüldü.

Jüri üyeleri yapılan başvurular arasında yaptığı değerlendirme sonrasında ise Hidroelektrik Kategorisi’nde Sanko Enerji / Sanibey Barajı Elek. Üret. Ve Tic. A.Ş., Cevizlik Regülatör Santrali’ne ve Rüzgar Kategorisi’nde Polat Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin Soma Rüzgar Enerji Santrali’ne ‘Başarı Ödülü’ vermeyi uygun buldu.

ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri
Kazanan Santraller

Yenilenebilir Enerji Santralleri

Hidroelektrik Kategorisi
•Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş.
Alkumru Barajı

Rüzgar Kategorisi
•Borusan EnBW Enerji Yatırım ve Üretim A.Ş.
Bandırma Santrali

Jeotermal Kategorisi
•Gürmat Elektrik Üretim A.Ş.
Germencik Santrali

Biyokütle ve Atık Kategorisi
•Oyka Kağıt Ambalaj San. Ve Tic. A.Ş.
Çaycuma Kağıt Fabrikası

Güneş Kategorisi Jüri Özel Ödülü
•Türk Telekomünikasyon A.Ş.
Türk Telekom A.Ş. Enerji Altyapısının Güneş Enerjisi ile Beslenmesi

Termik Santraller

Atık Isı Kategorisi
•Akçansa Çimento San. Ve Tic. A.Ş.
Çanakkale Çimento Fabrikası

Doğalgaz Kategorisi
•EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş.
Bandırma Santrali

Kömür Kategorisi
•İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş.
Değirmencik Termik Santrali



BAŞARI ÖDÜLLERİ

Hidroelektrik Kategorisi Başarı Ödülü
•Sanko Enerji / Sanibey Barajı Elek. Üret. Ve Tic. A.Ş.
Cevizlik Regülatör

Rüzgar Kategorisi Başarı Ödülü
•Polat Enerji San. Ve Tic. A.Ş.
Soma Rüzgar Enerji Santrali

YORUMLAR