Yapay zeka desteğiyle sahte yüzler yaratan site

Medyaloji.net » teknoloji » Yapay zeka desteğiyle sahte yüzler yaratan site
Yapay zeka desteğiyle sahte yüzler yaratan site

thispersondoesnotexist.com adlı web sitesi, daha önceden eğitilmiş yapay zekası sayesinde, gerçek dünyada var olmayan insan yüzleri oluşturabiliyor.

 Yapay zeka sadece insanların gerçek hayatta hiç yapmayacakları şeyleri yapıp söylemeyecekleri şeyleri söyledikleri videolar üretmekle kalmıyor, gerçek hayatta hiç var olmayan yüzler de oluşturabiliyor. Bunu yapmak için çok pahalı ve güçlü bir yazılım gerekiyor ancak şimdi bu ihtiyaçları gerektirmeyen bir web sitesi mevcut. Yeni ve havalı bir yüz oluşturmak için artık tek yapmanız gereken tarayıcınızın yenile butonuna basmak. İsmiyle müsemma, bu insan aslında yok anlamına gelen, thispersondoesnotexist.com sayfayı her yenilediğinizde sıfırdan bir insan yüzü üretiyor.

Web sitesi Üretken Çekişmeli Ağlar (GAN) adı verilen bir makine öğrenimi yöntemi kullanıyor. Bu programlar çok fazla sayıda gerçek insan yüzü fotoğrafıyla ‘eğitilerek’ yeni örnekler üretmeyi öğreniyor. thispersondoesnotexist.com daha önce Nvidia araştırmacıları tarafından GitHub’da yayımlanan kodu kullanıyor.

Web sitesinin yaratıcısı, yazılım geliştirici Philip Wang “Çoğu insan yapay zekanın gelecekte görselleri sentezleme konusunda ne kadar başarılı olacağını anlayabilmiş değil.” diyor.

Başka amaçlarla da kullanılabiliyor
GAN’lar ilk olarak 2014’te bilgisayar bilimci Ian Goodfellow ve ekibi tarafından geliştirilmişti. O zamandan bu yana gittikçe daha fazla kapasiteye sahip oldular ve şimdi çok yüksek çözünürlükte, oldukça gerçekçi görseller hazırlayabiliyorlar. Bu programlar insanların dans ettiği videolar hazırlamak ya da yaz manzaralarını kış manzarasına dönüştürmek gibi amaçlarla kullanılıyor. Kötü amaçlı bir kullanım örneği ise ünlü kişilerin yüzlerini porno videolarındaki kişilerin yüzüne yerleştirerek oluşturulan ‘deepfake’ adlı videolar.

Wang’ın web sitesi güçlü bir grafik kartı bulunan kiralık bir sunucuda Nvidia’nın yazılımını çalıştırıyor. Wang, “Programın her iki saniyede bir yeni bir yüz üretmesini ve bunu ölçeklenebilir bir formatta gerçek dünya ile paylaşmasını sağlıyorum. Çok havalı bir şey değil.” diyor.

GAN’lar pek çok farklı amaçla kullanılabiliyor ama Wang şimdilik sadece yüzlere odaklanacağını belirtti. Yazılımcı “Yüzler bizim bilincimiz için en dikkat çekici şeyler. Bu yüzden bu önceden eğitilmiş özel modeli kullanmaya karar verdim.” diyor.

YORUMLAR