Türkiye mültecilere yönelik yenilikçi çözümlere öncülük ediyor

Medyaloji.net » iş dünyası » Türkiye mültecilere yönelik yenilikçi çözümlere öncülük ediyor
Türkiye mültecilere yönelik yenilikçi çözümlere öncülük ediyor

Türkiye, mültecilere yönelik yenilikçi çözümleri hızlandırarak SKA'lara ulaşmayı hedefleyen uluslararası kamu-özel sektör ortaklığına öncülük ediyor.

New York’ta BM Genel Kurulu’nun 74’üncü oturumu esnasında Türk hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 23 Eylül’de ortaklaşa düzenlediği yüksek düzeyli yan etkinlikte, Türkiye’de mültecilerin hayatını kolaylaştıracak yenilikçi çözümler sunuldu. Etkinliğin ev sahipliğini  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve UNDP Başkan Yardımcısı Mourad Wahba yaptı. Katar Kalkınma Fonu (QFfD) Genel Direktörü Khalifa bin Jassim Al-Kuwari, SKA Etki Hızlandırıcı’nın ortağı olmaya karar verdiklerini açıkladı. Etkinlikte, Bill ve Melinda Gates Vakfı Küresel Politika Direktör Yardımcısı Hassan Damluji ve Avrupa Komisyonu Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Genel Müdürlüğü Direktörü Stefano Manservisi’nin yanı sıra LİMAK Holding ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) temsilcileri de yer aldılar.

Temmuz’da İstanbul’da tanıtımı yapılan SKA Etki Hızlandırıcı (SDG Impact Accelerator) programı sayesinde girişimciler, mültecilerin Dijital Kimlik sistemleri yoluyla geçim imkânlarına, yeniden tasarlanmış tuvaletler yoluyla taşınabilir atıksız sanitasyon sistemlerine erişebilmesini sağlayacak çözümler geliştirdiler. SKA Etki Hızlandırıcı, mültecilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları gidermeye yönelik, sektörler ve disiplinler arası iş birliğini yönlendiren ve girişimcilik, inovasyon ve teknolojinin gücünden yararlanan yenilikçi ve çok paydaşlı bir plaformu temsil ediyor.

İki kategoride mültecilere yönelik çözümler

13 Eylül’de tamamlanan ilk ayağında SKA Etki Hızlandırıcı, 14 ülkeden 25 girişimci ekibin katılımına sahne oldu. Startup’lardan ikisi, etkinlikte deneyim ve çözümlerini sundular:

Dijital Kimlik kategorisi: Paris ve Nairobi’de yerleşik Gravity Earth, güvenli blokzincir dijital cüzdanda güvenilir dijital kimlik verilerini herkesin alabileceği, saklayabileceği ve yönetebileceği bulut platformu sunuyor. Gravity, İstanbul’dan Sertifier ve Washington DC’den Mark Labs ile iş birliği yaparak, yenilikçi çözümlerini Türkiye’de mülteciler için uygulayacak.
Taşınabilir sanitasyon kategorisi: Cambridge’de yerleşik change:WATER Labs, günlük atığın yüzde 90-95’ini yerinde buharlaştıran taşınabilir, atık küçültücü tuvalet geliştiriyor, böylelikle yerelleşmiş sanitasyon hizmeti daha ölçeklenebilir ve sürdürülebilir hale geliyor.

YORUMLAR
En çok okunan haberler