Google Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaptı

Medyaloji.net » medya » Google Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaptı
Google Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaptı

Google Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaparak Türkiye'nin Hazineleri dijital koleksiyonunu oluşturdu.

Google Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yaparak Türkiye'nin Hazineleri dijital koleksiyonunu oluşturdu. Koleksiyon, Türkiye'nin tarihi eserlerini, ören yerlerini, sanat ve el sanatlarını, yemek kültürünü ve daha fazlasını içeriyor. Ayrıca, Bettany Hughes tarafından oluşturulan belgesel serisi de koleksiyonun bir parçası olarak sunuluyor.

Kurulduğu 2006'dan beri Türkiye'ye dijital dönüşüm ile ekonomik, kültürel ve sosyal alanda katkı sağlamak için çalışmalar yürüten Google Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliğine imza attı.

Google Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının sağladığı içeriklerle Google Arts and Culture platformunda "Türkiye'nin Hazineleri" dijital koleksiyonu oluşturuldu.

Dijital koleksiyon, uzmanların katkılarıyla hazırlanmış 70'den fazla hikayeye, yazılı ve görsel içeriklere, 10 videodan oluşan belgesel serisine ve Türkiye'de ilk kez kaydedilen 17 yeni "Street View" çekimine ev sahipliği yapıyor.

Koleksiyon, Türkiye'nin tarihi eser, ören yeri, sanat ve el sanatları, yemek kültürü gibi hem çok bilinen hem de gizli kalmış pek çok değerini ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Antik kentlerden mozaiklere, deniz ürünlerine kadar pek çok farklı alanda seçkinin bulunduğu koleksiyon, Google Arts & Culture platformu ve ücretsiz mobil uygulaması üzerinden keşfedilebilir.

Bettany Hughes imzalı "Türkiye Kültür Varlıkları" belgesel serisi

İngiliz tarihçi, yazar ve belgesel yayıncısı Bettany Hughes tarafından oluşturulan 10 videodan oluşan belgesel serisi de dijital koleksiyonun içerisinde yer alıyor.

Aralarında İlber Ortaylı, Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Zeynep İnankur, Fatma Acun, Sevan Bıçakçı, Refika Birgül gibi tarihçi ve uzmanların da bulunduğu belgesel serisi, İngilizce ve Türkçe alt yazılarla dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

Seride yer alan filmler arasında "Osman Hamdi Bey", "Ölümden Sonra Hayat", "Mevlana ve Mirası", "Troya ve Efsaneleri", "Bir İnanç Merkezi Olarak: Efes", "Mozaikler", "Osmanlı Çini ve Halı Sanatı", "Cumhuriyet ve Atatürk", "Antik Çağlardan Günümüze Mücevher" ve "Yenikapı Batıkları" var.

Türkiye'nin yemek kültüründen seçkiler de koleksiyonun bir parçası

Türkiye'nin zengin mutfak kültüründen oluşan seçkiler de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının sağladığı içeriklerle platformda yer alıyor.

Geleneksel Türk kahvaltısından dolmalara, çay ve Türk kahvesi kültüründen çorbalara, zeytinyağlılardan on dakikalık mezelere kadar farklı yazılı ve görsel içerikler, platformda hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayınlandı.

YORUMLAR