Dünyanın en büyük e-ticaret pazarı: Çin

Medyaloji.net » teknoloji » Dünyanın en büyük e-ticaret pazarı: Çin
Dünyanın en büyük e-ticaret pazarı: Çin

Raporda Çin’in neden dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olduğu gerekçeleriyle ele alınıyor.

20 Ağustos’ta yayımladığımız haberde, küresel e-ticaret hacminin 3,5 trilyon dolara ulaştığını yazmıştık. Bu haberde de, dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olan Çin hakkında değerlendirmeler yapacağız.

eMarketer’ın raporuna göre, 2018 sonunda Çin’de e-ticaret pazarının büyüklüğü 1,52 trilyon dolar idi. Bu yılki beklenti ise 1,93 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Bu durumda Çin’in toplam e-ticaret içinde yüzde 54,7’lik paya sahip olacağını öngörmek mümkün. Raporda Çin’in e-ticarette yükselişinin nedenleri aşağıdaki şekilde açıklanıyor:

–Mobil ticaret: Rapor, bugün Çin’de e-ticaret ödemelerinde her 5 işlemden 4’ünün (yüzde 80) mobil cihazlardan geçtiğini aktarıyor. Dünyadaki durum ise yüzde 64,4’e işaret ediyor.

–Mobil ödemeler: Çinli tüketiciler hem online hem de fiziksel ortamdaki ödemeleri için mobil uygulamaları tercih ediyor. Çin’de bugün Alipay gibi mobil uygulamalar üzerinden yapılan uygulamalar yüzde 81 seviyesinde görülüyor. ABD’de ise mobil ödeme yüzde 27 olarak gerçekleşti.

-Sınır ötesi e-ticaret: Bu, küresel altyapının iyileştirilmesiyle Çinli KOBİ’lerin dünya pazarlarına daha kolay entegre olması anlamına geliyor. Bununla birlikte, Çinli tüketicilerin de bu sayede lüks tüketim ürünlerine erişimi mümkün hale geldi.

Rapor, e-ticarette ABD’nin dijital başarı hikâyelerine vurgu yapılsa da, artık Çin’in de e-ticaret inovasyonunda farklı hamleler yaptığı aktarılıyor. Bu hamlelerden biri ise Alibaba’nın “yeni perakende” vizyonu kapsamında açıkladığı Freshippo robot yardımıyla hizmet veren ödeme ve market çözümü.

YORUMLAR