BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretinde iş birliği anlaşması

Medyaloji.net » iş dünyası » BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretinde iş birliği anlaşması
BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretinde iş birliği anlaşması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve ExxonMobil arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretine yönelik iş birliği anlaşması yapıldığını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve ExxonMobil arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretine yönelik iş birliği anlaşması yapıldığını açıkladı. Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, anlaşmanın Washington‘da imzalandığını belirtti.

Paylaşımında ABD‘nin, Türkiye’nin LNG tedarik ettiği önemli ülkelerden biri olduğuna vurgu yapan Bayraktar, “Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiğimiz Washington‘da BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretine ilişkin bir işbirliği anlaşması imzaladık” dedi.

Bu iş birliği ile enerji tedarikinde çeşitliliği artırmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, anlaşmanın uzun vadeli olmasıyla ilgili olarak, “Kaynaklarımızı çeşitlendirme noktasında bir adım daha atmış olacağız” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin gazlaştırma kapasitesi bakımından dünyada önde gelen ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Bayraktar, hem Türkiye’nin hem de bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sağlanacağına işaret etti.

Bayraktar ayrıca Washington‘da, Caspian Policy Center Yönetim Kurulu üyeleri ile de bir araya geldiklerini ve görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Görüşmelerde, Türkiye’nin yerel kaynakları ve uluslararası iş birlikleriyle sağlanan kaynak çeşitliliğinin hem ülkenin hem de Avrupa‘nın enerji arz güvenliğine katkı sağladığını belirtti.

Yeni iş birliği projelerinin önemine değinen Bayraktar, “Hazar Bölgesi ülkeleri ve ülkemiz arasında gerçekleştirilecek yeni altyapı projeleri de bu katkıyı güçlendirecek, küresel enerji arz güvenliğini de olumlu yönde etkileyecektir” açıklamasında bulundu.

Bu iş birliği anlaşması, Türkiye’nin enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. BOTAŞ ve ExxonMobil gibi iki büyük şirketin iş birliğiyle LNG ticaretinin geliştirilmesi, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendirme hedefini yansıtıyor.

YORUMLAR