Atatürk Anısına...

Medyaloji.net » kültür/sanat » Atatürk Anısına...
Atatürk Anısına...

Bilkent Senfoni Orkestrası 8 Kasım tarihli konserini ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e adıyor. Konseri Ukraynalı şef Viktor Ploskina yönetecek.

Konserin solisti Bilkent Senfoni Orkestrası üyesi, trompet sanatçısı Onurcan Çağatay.

Konserde Elgar’ın Op.20, Yaylı Çalgılar için Serenadı, Neruda’nın Mi bemol majör Trompet Konçertosu, Ülkemin Akbaş’ın Kırık Çemberler başlıklı yapıtı ve Mahler’in

5. Senfonisinin Adagietto bölümü seslendirilecek.

8 Kasım Pazar günü Bilkent Konser Salonu’nda saat 17.00’de başlayacak konserin biletleri günler öncesinden tükenmiştir. 700 kişilik Bilkent Konser Salonu oturma düzeni, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında yeniden şekillendirilmiş, 150 kişi kapasiteyle sınırlandırılmıştır. 

http://bso.bilkent.edu.tr

BSO Gişesi: 312 2901775

https://www.facebook.com/BilkentSymphonyOrchestra

https://www.instagram.com/bilkentsymphony/

Ülkesine verdiği hizmetlerden dolayı Ukrayna Onur Sanatçısı nişanına değer görülen Viktor Ploskina, Kiev’de düzenlenen 2. Turchak Uluslararası Şeflik Yarışmasında birinci olmuştur.

Ploskina, 1993 yılında Lysenko Lvov Devlet Konservatuvarından mezun oldu. Ukrayna Ulusal Akademik Senfoni Orkestrasıyla çalışan şef, Ukrayna’nın önde gelen bütün senfoni orkestralarını yönetti. Ploskina 2019’dan bu yana Kiev Opera Tiyatrosunda birinci şef olarak görev yapıyor.

Ploskina, 2000-2002 yılları arasında Novi Sad’daki Sırbistan Ulusal Operasını yönetti. 2002-2003 sezonunda Dnepropetrovsk Filarmoni’de birinci şef ve sanat direktörü olarak çalıştı. 2004-2005 sezonunda Kırım Devlet Filarmoni orkestrasında birinci şef olarak görev yaptı.

Ploskina, Ekim 2007’de Belarus Cumhuriyeti Ulusal Akademik Bolşoy Opera ve Bale Tiyatrosuna birinci şef olarak katıldı ve burada 12 yıl görev yaptı. Müzik direktörü ve şef olarak, Pietro Mascagni’nin Cavalleria rusticana, Modest Mussorgsky’nin Boris Godunov (konser uyarlaması), Giuseppe Verdi’nin Il trovatore ve  Nabucco, Sergey Prokofiev’in Cinderella, Giacomo Puccini’nin Tosca, Nikolai Rimsky-Korsakov’un The Snow Maiden ve Şehrazad, Herman Severin Lovenskjold’in La Sylphide, Mily Balakirev’in Thamar gibi yapıtların prodüksiyonlarında yer aldı. Belarus’ta Verdi’nin Macbeth ve Stravinsky’nin Oedipus the King yapıtlarının konser uyarlamalarını ilk kez seslendirdi.

Ploskina’nın repertuvarında Mozart’ın Sihirli Flüt, Verdi’nin Aida, La Traviata, Nabucco ve Il Trovatore, Bizet’nin Carmen, Puccini’nin La bohème, Madama Butterfly, Tosca ve Turandot, Pietro Mascagni’nin Cavalleria rusticana, Tchaikovsky’nin Maça Kızı, Iolanta ve Eugene Onegin, Nikolia Rimsky-Korsakov’un Tsar’s Bride, Alexander Borodin’in Prince Igor operalarının yanı sıra çeşitli baleler, kantatlar ve oratoryolar, ayrıca Verdi’nin Requiem bestesi ve Mussorgsky’nin Khovanshchina operası gibi yapıtlar yer alıyor.

Tiyatro topluluğunun bir üyesi olarak Almanya (Monschau; Il Trovatore, Kuğu Gölü, senfonik müzik konseri), İspanya (La Palma; Verdi, Requiem, senfonik müzik konseri), Hollanda ve Belçika (Rotterdam, Eindhoven, Breda, Lahey, Ghent; Il Trovatore) turnelerine çıkan Ploskina, Estonya Ulusal Operası (Giacomo Puccini, La bohème), Sofya Ulusal Operası (Puccini, Tosca) ve Ukrayna Ulusal Operasının (Giuseppe Verdi, Aida) temsillerini yönetti. Novosibirsk Filarmoni, Odessa Ulusal Filarmoni ve Azerbaycan Ulusal Filarmoniyle sahneye çıkan şef, Viyana’daki St. Peter’s Kilisesinde de konserler yönetti.

Viktor Ploskina, Verdi’nin Nabucco yapıtının prodüksiyonuyla Belarus Ulusal Tiyatro Ödülüne değer görüldü.

Onurcan Çağatay, 2001 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Trompet Sanat Dalına kabul edildi. 2003 yılından itibaren Erden Bilgen ile çalışmalarına devam etti. 2006 yılından itibaren eğitimine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarında devam eden Onurcan Çağatay, 2010 yılında Erden Bilgen'in sınıfından onur öğrencisi olarak mezun oldu.

2005 yılında Başkent Üniversitesinin düzenlediği 1. Uluslararası Trompet Festivali kapsamında gerçekleştirilen ulusal yarışmada üçüncülük ödülü kazandı. 2008 yılında ABD'de Grand Valley State University'nin düzenlediği Uluslararası Trompet Seminerine katıldı ve Uluslararası Trompet Yarışmasında ikincilik  ödülü kazandı. 2009 yılında Yamaha Music Foundation of Europe tarafından verilen  Genç Yetenekler Bursunu almaya hak kazandı. 2010 yılında  Avustralya, Sydney’de yapılan International Trumpet Guild tarafından düzenlenen festivalde konserler verdi.

Borusan İstanbul Filarmoni, İstanbul Devlet Senfoni, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Mersin Opera ve Balesi, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni, Başkent Oda Orkestrası, Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni (TUGFO), Eskişehir B.B. Senfoni,  Bursa Bölge Devlet Senfoni, Philarmonia İstanbul, Stuttgart Musik Hochschule Orchester, İstanbul Sinema Senfoni Orkestrası, Adana Senfoni, Anadolu Senfoni Orkestrası, İstanbul Gençlik Caz Orkestrası gibi orkestralarla konserler verdi, solist olarak yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İsrail, Yunanistan, Macaristan, Arnavutluk, Suriye, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda’da konserler verdi.

2011 yılında Almanya'da, Stuttgart Musik Hochschule’de Wolfgang Bauer’ın öğrencisi oldu. 2012 yılında Berlin Konzerthaus’ta yapılan Young Euro Classic Festival’de, Almanya’da yaşayan Türk sanatçılardan oluşan Ensemble Turquoise ile birlikte Stravinsky’nin Askerin Öyküsü başlıklı yapıtını şefsiz yorumladılar ve olumlu eleştiriler aldılar.

2019 yılından itibaren Bilkent Senfoni Orkestrası üyesi, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

YORUMLAR