Apple elektrikli otomobil projesini sonlandırdı

Medyaloji.net » medya » Apple elektrikli otomobil projesini sonlandırdı
Apple elektrikli otomobil projesini sonlandırdı

Apple tarihinin en iddialı projeleri arasında yer alan elektrikli otomobil projesi 10 yıl kadar önce başlamıştı.

Apple yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü elektrikli otomobil çalışmalarını iptal ediyor. Elektrikli otomobil projesini sonlandırarak Apple, şirket tarihindeki en iddialı çalışmalarından biriyle vedalaşmış olacak.

Apple’ın söz konusu kararı, operasyon direktörü Jeff Williams ve çalışmalardan sorumlu başkan yardımcısı Kevin Lynch tarafından yapılan şirket içi açıklamayla duyuruldu. Elektrikli otomobil projesinde çalışan yaklaşık 2 bin çalışan kararı şaşkınlıkla karşılarken, ekibin büyük kısmının üretken yapay zekâ üzerine çalışmalar yürütmek üzere, John Giannandrea yönetimindeki yapay zekâ bölümüne kaydırılacağı bildirildi.

Yüzlerce donanım mühendisi ve otomobil tasarımcısının çalıştığı otomobil birimden diğer Apple birimlerine başvuru yapma şansı olsa da kaç çalışanın işten çıkarılacağı henüz bilinmiyor.

Apple konuya dair kamuoyuyla bir açıklama paylaşmadı.

2014 itibarıyla başlayan Apple elektrikli otomobil projesinde içi limuzine benzeyen ve sesle yönlendirilen navigasyona sahip tamamen otonom bir elektrikli araç hedefleniyordu. Apple projenin yönetiminde ve stratejisinde birkaç kez değişikliğe gitmişti. Şirket içinde son olarak otomobilin piyasaya çıkış tarihinin 2028’e ertelenmesi ve otonom sürüş özelliklerinin Seviye 4’ten Seviye 2 teknolojisine indirilmesi gündemdeydi. Fiyatının 100 bin dolar olması beklense de yöneticiler diğer Apple ürünlerinin sahip olduğu kâr marjlarının sağlanabileceği konusunda şüpheliydi. Yönetim kurulu da gerçekleşmesi soru işareti barındıran bir proje için her yıl yüz milyonlarca dolar harcamayı sürdürme konusunda endişeliydi.

YORUMLAR