13. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri sahiplerini buldu

Medyaloji.net » medya » 13. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri sahiplerini buldu
13. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri sahiplerini buldu

TRT tarafından bu yıl 13. kez düzenlenen "Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri", TRT Tepebaşı Stüdyolarındaki ödül töreniyle sona erdi.

Etkinlik, ulusal ve uluslararası belgesel gösterimleri ve alanında uzman konukların katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, TRT yöneticileri, basın mensupları ile Türk ve dünya sinemasından davetliler katıldı. "Gerçeklerin izini belgeselciler sürüyor"

TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, açılış konuşmasında her şeyin bilmekle başladığını, bilmenin çözümün ilk adımı olduğunu söyledi. İnsanın bildikleri sayesinde çözüme ortak olmaya başladığını ve belgesellerin de bilmeyi sunduğunu dile getiren Sobacı, "Bilmekten bahsederken, bir şeyi daha unutmamak gerekiyor, gerçeği. Çünkü bilmenin esası gerçeği bilmektir. Yaşamın gerçek aksini görebilmektir. Gözden kaçan, gizli kalan veya unutulmuş gerçeklerin izini ise belgeseller, belgeselciler sürüyor." dedi. İnsan zihnini ve kalbini dinç tutan belgesellerin toplumsal anlamda da kültürel çeşitliliğin anlaşılması ve dünyada olup bitenlerin kavranması bakımından kıymetli olduğunu vurgulayan Sobacı, şunları kaydetti:

"Bugün küresel adaletsizliği net bir şekilde tüm gerçekliğiyle görebildiğimiz yegane içerikler belgesellerdir. Ülkemiz küresel adalet için büyük bir mücadele verirken, biz de belgesellerimizle dünyanın dün ve bugün karşı karşıya kaldığı adaletsizlikleri gözler önüne seriyor, insani yaklaşımı önceliyoruz."

Sobacı, ilki 2009 yılında gerçekleştirilen ve 2010'da uluslararası boyut kazanan TRT Belgesel Ödülleri'nin büyük ilgi görerek gelenekselleştiğine dikkati çekti. Geçen sene Kovid19 salgını nedeniyle ertelenen 2021 ödüllerin de bu yıl gerçekleştirildiğini, dünyanın farklı noktalarından çok kıymetli belgesellere ev sahipliği yaptıklarını belirten Sobacı, "İki yıl toplamında aldığımız 2 bin 618 başvuru, etkinliğimizin küresel ölçekte gördüğü ilginin açık bir göstergesi. Unutmayın gerçek hayat zaferlerin değil, anlamın ve adaletin ikliminde ilerler. Dünyadaki anlamı ve adaleti büyütmek dileğiyle." değerlendirmesinde bulundu.

Yarışmada ödül alan filmleri Feras Fayyad, Hilal Baydarov, Ensar Altay, Andaç Haznedaroğlu, Gökhan Tiryaki, Reis Çelik, Mahmut Fazıl Coşkun, Mehmet Bahadır Er, Serdar Akar ve Zeynep Keçeciler'in de arasında bulunduğu jüri üyeleri seçti.

 

YORUMLAR