YouTube, Greenpeace’in LEGO videosunu engelledi

Medyaloji.net » youtube » YouTube, Greenpeace’in LEGO videosunu engelledi
YouTube, Greenpeace’in LEGO videosunu engelledi

Greenpeace’in hazırladığı ‘LEGO: Her şey mükemmel değil’ videosu film şirketi Warner Bros’un talebiyle YouTube tarafından kaldırıldı.

Greenpeace parodi videosunun engellenmesine ifade özgürlüğü savunmasıyla itiraz edeceğini açıkladı. Greenpeace, milyonları geçen sayıda destekçisini videoyu tekrar yüklemeye çağırarak Shell’in LEGO ile işbirliğini bir milyon kişiyle daha paylaşılmasını sağlayacak.

11 Temmuz 2014, İstanbul – Kısa zamanda 1,000,000 izleyici sayısına ulaşarak viral olan Greenpeace’in hazırladığı ‘LEGO: Her şey mükemmel değil’ videosu film şirketi Warner Bros’un talebiyle YouTube tarafından kaldırıldı. Greenpeace, parodiler ve kamu çıkarları açısından önem taşıyan konuların mizahi eleştirilerinin ifade özgürlüğü ilkesi altında korunduğunu savundu ve hızla videoyu Vimeo’ya tekrar yükledi. BAFTA ödüllü kreatif ajans Don’t Panic tarafından hazırlanan video, Kuzey Buz Denizi’ni LEGO’lardan oluşan büyülü bir harikalar diyarını geniş açıdan alarak başlıyor. Ancak sahne genişlediğinde Shell’in petrol kuyusu açma çalışmasında her şeyin yolunda gitmediği görünüyor. “LEGO: Her şey mükemmel DEĞİL” videosunu izlemek için www.greenpeace.org/awesomevideo sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Engellemeye itiraz edeceklerini açıklayan Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Çağrı Özütürk, “Greenpeace’in hazırladığı video Shell’in Kuzey Kutbu’na teşkil ettiği tehlike ve LEGO’nun bu konudaki rolünü yaratıcı şekilde anlatmak için tasarlandı. Greenpeace videosu bazı şirket yöneticilerinin damarına basmış olabilir ama böyle kaba yöntemlerle eleştirileri susturamazlar. Bu engellemeye karşı Greenpeace itiraz edecek. Biz destekçilerimizi mümkün olduğunca videoyu yüklemeye çağırıyoruz. LEGO çocuklar için daha iyi bir dünya bırakmak istediğini söylüyor ancak buna rağmen dünyada çevreyi en çok kirleten şirketlerden biri olan ve şimdi de bakir Kuzey Buz Denizi’ni tehdit eden Shell ile işbirliği kuruyor. Bu felaket bir karar ve çocuklar için kötü bir haber. LEGO’yu Shell’den tamamen vazgeçerek Kuzey Buz Denizi’ni korumaya ve çocuklar için harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Greenpeace engellemeye itiraz edeceğini açıkladı.

YouTube’un telif hakkı düzenlemelerinde itiraz süreçleri 10 gün sürüyor. Greenpeace, videonun parodiler ve kamu çıkarları açısından önem taşıyan konuların mizahi eleştirilerinin ifade özgürlüğü ilkesi altında korunduğunu savunuyor. Greenpeace’in geçmişte yaptığı videolara karşı telif hakkı itirazları olmuştu; Star Wars karakterleri bulunan bir kampanya videosu engellenmişti fakat Greenpeace’in itirazının ardından videoya erişim tekrar açıldı.

Greenpeace YouTube’un engelinden sonra videoyu Facebook sayfalarına yükledi ve kamuoyunu videoyu mümkün olduğunca tekrar yüklemeye çağırıyor. Greenpeace, milyonları geçen sayıda destekçisini videoyu tekrar yüklemeye çağırarak Shell’in LEGO ile işbirliğini bir milyon kişiyle daha paylaşılmasını sağlayacak. LEGO’nun Shell ile olan anlaşmasını hedef alan kampanya 1 Temmuz Salı günü başladı ve daha şimdiden 300.000 imzadan fazla toplandı. Binlerce hayran LEGO’nun Facebook ve Twitter sayfalarında LEGO’dan, petrol devi Shell’e destek vermeyi bırakmasını talep etti.

YORUMLAR