Teleperformance Türkiye Bilişim 500 listesinde yükseldi

Medyaloji.net » iş dünyası » Teleperformance Türkiye Bilişim 500 listesinde yükseldi
Teleperformance Türkiye Bilişim 500 listesinde yükseldi

TELEPERFORMANCE: Teleperformance Türkiye Bilişim 500 listesinde 18 basamak birden yükselerek ilk 100’e girdi.

Medyaloji -ÖZEL-

İnterpromedya tarafından, Türkiye bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların 2009 yılı net satış gelirleri baz alınarak hazırlanan "İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması"nın sonuçları İTÜ Maslak Kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıklandı. Bu yıl on birincisi düzenlenen tören, T.C. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Sermaye Piyasası Kurumu Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve bilişim sektöründen çok sayıda üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirildi. Törende, yazılım, donanım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 48 kategorinin birincileri ve ilk 10'da yer alan şirketler, ödüllerini aldı.

"BEN GARİP, AMELE BİR BAKANIM YOLLARINIZI YAPAN"

İnterpro Holding Yürütme Kurulu Başkanı Ruşen Yaygın, Bakan Yıldırım'a bilişim sektörüne katkılarından dolayı plaket taktim etti.

TEKNOLOJİ DÜNYASINDA NELER OLUYOR ? TIKLA ÖĞREN
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım törende yaptığı konuşmada, kendisine yapılan iltifatlara karşılık, "Ben garip, amale bir bakanım yollarınızı yaparım. Demiryollarını ihya etmeye çalışıyoruz. Havacılık halkın yolu olsun diye gayret ediyoruz. Vatandaşın ayağını yerden kesmek için çalışmalar yapıyoruz. Ama gözüken çalışmaların yanında gözükmeyen çalışmalar da var. Bölünmüş yollarımız otobanlarımız var. Ama bir de bilişim yollarımız var. Türkiye son 8 yılda internette geniş bantta önemli adımlar kat etti. Kim olursanız olun. Evrensel hukuka, insan haklarına inanıyorsanız o ülkelerin kurallarına uyacaksınız. Bir ülkenin diğer bir ülke üzerinde geçiş üstünlüğü olmaz. Bu demokrasiyle çağdaşlıkla bağdaşmaz. Bunu çağdaşlık adına savunanlar var. Herkes bu ülkenin hukukuna uymak zorunda, nokta. Kimsenin geçiş üstünlüğü yok. Onun burada gönüllü mümessilleri, ateşli savunucuları olabilir. Doğal ve insani bir şey istiyoruz. Türkiye bir hukuk devleti. Hukukun gücü herkesi bağlamalıdır. Fazla lafa gerek yok."

"BEN AKIL İÇİN PARA VERMEM DEVRİ SON ERMEDİ"

"Ben akıl için para vermem devri son ermediği için biz burada yavaş büyüyoruz" şeklinde konuşmasını sürdüren Bakan Yıldırım, "Eskiden akıl para etmiyordu. Alın teri yerini akıl terine bıraktı. Akıl teri ise bilişim. Dolayısıyla bilişim bir hayat tarzı haline geldi. Petrolümüz yok, cari açığımız var. Bütçe açığımız var. Borçlanarak geleceğe yönelik geleceğe yönelik refahımızı arayan bir ülkeyiz. Bu kaynaklar yok ise aklı kullanmamız lazım. Akıl aslında en büyük pay. Güven ve istikrar önemli" diye konuştu.

"TÜRKİYE KAĞIT DEVLETTEN ELEKTRONİK DEVLETE DÖNÜŞÜYOR"

Türkiye'nin kağıt devletten elektronik devlete dönüştüğünün de altını çizen Bakan Yıldırım, milyonlarca kağıt belgenin sanal arşiv kentlere dönüşeceğini söyleyerek, bir kurumun 100 milyondan fazla dokümanı olduğunu ve bunlar dikkate alındığında "işsizlik" diye bir şeyin kalmayacağını söyledi. Bürokrasi ve mevzuatın işleri yavaşlattığını da söyleyen Bakan Yıldırım, "Bakanlığımın çağrı merkezi için dışarıdan hizmet alımı için 1,5 sene mücadele ettim. Güya bende bakanım yani... O Bakanlığın patronuyum ama mevzuat diye gizli bir güç var. Ne olursanız olun, her yerde karşınıza çıkıyor. Mevzuatla tuş birbirini sevmiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ MUHATAP ALIP ALMAMA SORUNUDUR"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, hükümetin son günlerde aldığı bir kararla Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi'ne üye olma sürecini başlattığını anımsatarak, bu anlaşmaya taraf olan ülkelerin herhangi bir olay karşısında hukuki alışverişi

olsun olmasın diğerine hemen haber vereceğini anlattı. Bu konuyu Youtube tartışmaları ile örneklendiren Yıldırım, "Diyelim ki bir suç teşkil eden, hakaret içeren bir veri var. Youtube'u savunanlara soruyorum. 47 siteye Genel Başkan ile ilgili video koyuldu, girişimleri yaptık, bunların hepsini çıkardılar. Tek çıkarmayan Youtube'du. Hala çıkarmamışlar.

Atatürk için aynı şeyi yapmıştır. Buradaki sorunumuz, biz firmalarla falan uğraşamayız. Buradaki sorun, Türkiye'yi muhatap alıp almama sorunudur. Ben bunu tenkit ediyorum. Bu ülkeyi bu kadar hafife almak, küçümsemek kimsenin hakkı değil" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN BİR TAKIM HASSASİYETLERİ VAR"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer yaptığı konuşmada, teknolojinin her geçen gün yaygınlaştığını söyledi. Bilişim teknolojisinde yaşanan sıkıntılara da değinen Acerer, Türkiye'nin bir takım hassasiyetleri var. Atatürk ile ilgili hassasiyeti nedense ya biz anlatmakta zorlanıyoruz. ya da dışarıdaki arkadaşlarımız anlamakta zorlanıyor. Halbuki aynı kuruluşlar Almanya'nın Nazilerle ilgili Amerikalıların El Kaide ile ilgili hassasiyetlerini hiç itiraz etmeden kabul ediyor. Youtube, Google savunanlar çok merak ediyorum niçin Google, Almanya'ya, Amerika'ya, İtalya'ya karşı savunmuyorlar. Atatürk'le ilgili konuda Türkiye'nin hassasiyetidir. Atatürk 72 sene önce öldü. Bir Türk olarak ben bunu kabul etmiyorum. Deniliyor ki neden bir çok ülkede Youtube ilgili bir sorun yok? Burada bir grup yapmaya çalışıyor öbür grup eleştirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İnterpro Holding Yürütme Kurulu Başkanı Ruşen Yaygın, Bakan Yıldırım'a bilişim sektörüne katkılarından dolayı plaket takdim etti.

"İLK 10'DAKİ ŞİRKETLER KONUMLARINI KORUDU"

Bilişim şirketleri arasında ilk 10'a giren şirketler yine yerlerini korudu. 10 milyar 568 milyon 461 bin TL ciroyla Türk Telekom birinci, 8 milyar 936 milyon 400 bin TL ciroyla Turkcell ikinci, 2 milyar 539 milyon 717 bin TL ciroyla Vodafone üçüncü ve 2 milyar 504 milyon 38 bin TL ciroyla Avea da dördüncü oldu. Araştırmada beşinci sırada 2 milyar 51 milyon 824 bin TL cirosuyla KVK yer aldı. Genpa 1 milyar 694 milyon 310 bin TL ciroyla altıncı, İndeks Bilgisayar 1 milyar 87 milyon 422 bin TL ciroyla yedinci, Hewlett-Packard 952 milyon 884 bin TL ciroyla sekizinci oldu. Geçen sene dokuzuncu sıraya yerleşen Teknosa 875 milyon 595 milyon TL ciroyla sıralamadaki yerini korudu. Onuncu sırada ise 800 milyon 593 bin TL ciro ile Digitürk yer aldı.

SÜRPRİZ YAPAN ŞİRKETLER

"Bilişim 500 Araştırması"nda sürpriz yapan şirketlerin yanı sıra birçok firma çarpıcı rakamlarıyla dikkat çekti. İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması'nda bu yıl öne çıkan yenilikler arasında 400 milyon TL cirosuyla listeye 16'ıncı sıradan giren Multinet dikkat çekti. Sürpriz yapan diğer bir isim ise, sıralamaya ilk kez giren ve 29. sırada 242 milyon TL cirosuyla yer alan Türksat oldu. Sabit telefon hizmetindeki alternatif operatör sıralamasında ise Superonline birinci oldu. Aynı zamanda son 3 yılda cirosunu 66,5 milyon TL'den 237,5 milyon TL'ye çıkartarak ve araştırmada son üç yılda 39 basamak yükselerek 31'inci sırada yer alma başarısını gösteren Superonline, Son 3 yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi oldu. İzmir şirketi olan Promer, ise 841 bin TL'lik cirosunu 12 milyon TL'ye yükselterek listede 274 sıralık rekor bir sıçrayışla Son 1 Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi oldu.

"93 YENİ FİRMA"

Bilişim 500 Araştırması'na bu yıl toplam 93 yeni firma girdi. İlk 20'ye ilk kez giren firma sayısı 1, ilk 50'ye ilk kez giren firma sayısı 2 ve ilk 100'e ilk kez giren firma sayısı ise 5 oldu. Bilişim 500 Araştırması'nda daha önce de yer alan firmaların birçoğu pazardaki daralmaya rağmen 2009 performanslarıyla dikkat çektiler. Sıralamada, 200 basamağın üzerinde yükselen firma sayısı 3, 100 basamağın üzerinde yükselen firma sayısı 7, 50 basamağın üzerinde yükselen firma sayısı ise 45 oldu. Araştırma sonuçlarına göre bilişim pazarı 2009'da dolar bazında yüzde 12,6 daralarak 24.6 milyar dolar oldu. Pazarın 2010 sonunda ise, yüzde 6.5 oranında büyüyerek 26.2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

"YAZILIM VE HİZMET PAZARI DARALMAYA RAĞMEN BÜYÜDÜ"

Bilişim pazarındaki daralmaya rağmen yazılım pazarı yüzde 5,6 oranında bir büyüme kaydetti. Özellikle doküman yönetimi yazılımı pazarı, yüzde 40'ın üzerindeki büyümeyle dikkat çekti. 2009 yılında yüzde 11'lik büyüme ile hizmet pazarı en fazla büyüyen Pazar grubu oldu. Hizmet pazarı altında değerlendirilen, dış kaynak kullanımı pazarı yüzde 40 büyüyerek hizmet sektörünün performansındaki en büyük etkenlerden biri oldu.

2009 yılında en fazla daralma yüzde 19.8'le BT donanımı pazarında oldu. Telekom donanımı ve taşıyıcı hizmetler pazarındaki daralma ise yüzde 15 civarında yaşandı.

İLK 500 BİLİŞİM ŞİRKETİ "İLK 10" SIRALAMASI

Türk Telekom

Turkcell

Vodafone

Avea

KVK

Genpa

İndeks Bilgisayar

Hewlett-Packard

Teknosa

Digitürk

ÖZEL KATEGORİLER

Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi: Promer

Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi: Superonline

KATEGORİ BİRİNCİLERİ

DONANIM

Sunucu: İndeks Bilgisayar

Kişisel Bilgisayar (Masaüstü): Datateknik

Kişisel Bilgisayar-Üretici (Taşınabilir): TNB Bilgisayar

Kişisel Bilgisayar- Toptancı/Dağıtıcı/Bayi (Taşınabilir): İndeks Bilgisayar

Baskı Sistemleri-Üretici: XEROX

Baskı Sistemleri- Toptancı/Dağıtıcı/Bayi: İndeks Bilgisayar

Veri Yedekleme ve Depolama Donanımı: İndeks Bilgisayar

Veri İletişim Donanımı: Neteks

Ödeme Uç Donanımı: Verifone

Ot/Vt Donanımı: Plastikkart

Monitör: İndeks Bilgisayar

Oem: Datagate Bilgisayar

Kesintisiz Güç Kaynağı: İnform Elektronik

Görüntü ve Ses Sistemleri: Teknostok

Telekomünikasyon Alt Yapı Donanımı: Alcatel Lucent

Pbx Sanral: Karel

Mobil Terminal: KVK

Sabit Terminal: Tesan

Çeşitli Donanım: Teknosa

YAZILIM

İşletim Sistemi: İndeks Bilgisayar

Ofis Yazılımı-Toptancı/Dağıtıcı/Bayi: Probil

Güvenlik Yazılımı: Infonet

Doküman/Arşiv Yönetim Yazılımı: Hobim

CRM Yazılımı: Bizitek

ERP Yazılımı-Üretici: SAP

Mobil Uygulamalar: Turkcell Teknoloji

Çeşitli Iş Uygulamaları: Telkotek

Sektörel Yazılım: Havelsan

Veritabanı Yazılımı: Link Plus

Veri Ambarı/İş Zekası Yazılımı: SAP

Görüntü İşleme Yazılımı: Medyasoft

HİZMET

Danışmanlık: STM Savunma Teknolojileri

Eğitim: İnfopark

Sistem Bütünleştirme Projeleri Yönetimi: Datateknik

Dış Kaynak Kullanım Hizmeti: Multinet

Çağrı Merkezi Hizmeti: Global Bilgi

Destek Hizmetleri: Ericsson

Internet Hizmeti: Türk Telekom

Sabit Telefon Hizmeti: Türk Telekom

Alternatif Operatör Hizmeti: Superonline

Mobil Telefon Hizmeti-Operatör: Turkcell

Mobil Telefon Hizmeti- Toptancı/Dağıtıcı/Bayi: KVK

Katma Değerli Telekom Hizmetleri: Biotekno

Uydu Hizmeti: Türksat

ÖZEL BÖLÜM

Tüketim Malzemeleri: Despec

B2B e-Ticaret: İndeks Bilgisayar

B2C e-Ticaret: Hepsiburada.com

Perakende: Teknosa

Donanım İhracatı: Ericsson

Yazılım İhracatı: Havelsan

Hizmet İhracatı: Alcatel Lucent

Hakime TORUN- Tahsin LALE- İSTANBUL- DHA

YORUMLAR