Grammy'de bir Türk

Medyaloji.net » dünya » Grammy'de bir Türk
Grammy'de bir Türk

Dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden sayılan Grammy ödüllerinde Türk müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol, 'A Far Cry' yaylı orkestrası ile finallere kaldı.

Boston’da yaşayan Türk Müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol Grammy müzik ödüllerinde A Far Cry yaylı orkestrası ile finallere kaldı.

Konu hakkında açıklama yapan Türk Müzisyen Mehmet Ali Sanlıkol “A Far Cry yaylı orkestrası Boston merkezli bir topluluk. Takriben 2,5 sene önce benden İslam dini ve spiritüellik ile ilgili bir eser bestelememi sipariş etmişlerdi. Sipariş ettikleri eseri Dreams & Prayers isimli programlarında Yahudi bir besteci (Osvaldo Golijov), Beethoven ve Hildegard von Bingen’in spiritüelliği öne çıkaran eserleri ile birlikte icra edeceklerini söylediler. Ben de bunun üzerine bizim memleketimizde islam, müzik ve maneviyat denince ilk akla gelen şey olan Tasavvuf üzerine bir beste yapmayı öngördüm. “Vecd” isimli bestemi yaptım ve onlar da 2 sene kadar önce prömiyerini yaptılar. O vakit de “Vecd" basından övgü dolu kritikler aldı. Daha sonra A Far Cry topluluğu Dreams & Prayers programından bir CD yaptı ve CD nihayet geçtiğimiz Eylül ayında piyasaya çıktı - CD’deki 4 eserden dünya prömiyeri gerçekleşen tek eser benimkisi. Bu albüm çalışması iki gün önce Best Classical Chamber/Small Ensemble Performance kategorisinde Grammy ödüllerinde ilk 5’e kaldı zira Boston Globe gazetesi derhal Boston’dan Grammy’lerde aday olanlar diyerek benden de bahsetti. Bu projede Beethoven gibi efsane bestecilerin yanında benim de ismimin geçiyor olmasından ve Grammy müzik ödüllerinde A Far Cry yaylı orkestrası ile finallere kalmış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi.

Mehmet Ali Sanlıkol Kimdir?

Annesi Fethiye Sanlıkol’dan klasik batı müziği tarzında piano dersleri alan Mehmet Ali Sanlıkol, beş yaşından itibaren resitaller vermeye başlayıp 1992 senesine kadar da klasik batı ve rock müzikleri icra etti. Bir süre Aydın Esen'den özel dersler aldıktan sonra burslu olarak Berklee Müzik Kolejine kabul edildi.

Berklee'deki ilk senesinde 3000 aday arasından Herb Pomeroy'un özel kompozisyon sınıfına seçildi. 1996 senesinde Berklee Band ile ABD ve Türkiye turnesine çıktı. Bir sene sonra Onur Türkmen ile kurduğu AudioFact modern caz topluluğu ile Meksika, Arjantin, ABD ve Avrupa'da konserler verdi. Aynı sene içerisinde Berklee Müzik Koleji Clare Fischer ödülü ve Film Müziği özel ödüllerini alıp aynı zamanda yılın en başarılı Caz Kompozisyon öğrencisi gösterildi. Sanlıkol, 1997 senesinin sonunda Berklee Caz Kompozisyon ve Film Müziği bölümlerinden mezun oldu. 2000 senesinde New England Konservatuvarında Caz Kompozisyon branşında Master derecesini tamamladı. Aynı sene AudioFact ile İstanbul Caz Festivalinde yer aldı ve New York Times ve Jazz Times gazete ve dergilerinin kritikleri olan Mike Zwerin ve Bill Milkowski tarafindan ‘tüm festivalin en iyi grubu’ olarak nitelendirildi.

2002 senesinde Mehmet Ali Sanlıkol’un bestelediği yarım saatlik bir kantat, PALS çocuk korosu ve içinde etnik enstrümanların da bulunduğu bir oda orkestrası tarafından Boston’da sahneye konuldu. Eser, Boston Globe gazetesinden son derece övgü dolu kritikler aldı. Sanlıkol, 2004 senesinde Kompozisyon dalında Doktora derecesini New England Konservatuarından aldı ve geçtiğimiz senelerde bu okulda, Tufts Üniversitesinde ve Berklee Müzik Kolejinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Yine 2004 senesinde sanatçı, Boston’da Dünya isminde bir kültür/sanat vakfı kurup Anadolu ve Türk müziklerini diğer dünya kültürleri ile yanyana getiren konser serileri düzenlemeye başladı. Kendisi halen Dünya vakfının başkanı olup konserlerde aktif olarak rol almaktadır.

Sadece Dünya organizasyonu etiketi ile sanatçı 9 CD ve bir de DVD yayınlamıştır. Bu CD çalışmalarından Kıbrıs’ın Sesi isimli albüm Türkiye’de Kalan müzik etiketi ile dağıtılmakta olup enternasyonel platformda Kıbrıslı Türk ve Rum müzisyenlerin adanın müziklerini birlikte icra ettiği tek çalışma olduğu için Sanlıkol, bilhassa Amerika’da çok sayıda saygın radyo programına konuk olmuştur.

Sanatçı, şu an Boston’da Emerson Kolej Fakültesi ile Holy Cross Üniversitesinde öğretim üyesi olup Harvard Üniversitesinde de doktora sonrası araştırmalar yapmaktadır. Beraber çalıştığı isim ve topluluklar arasında Bob Brookmeyer, Horacio ‘el Negro’ Hernandez, Tiger Okoshi, Esperanza Spalding, The Boston Camerata, Okay Temiz, Ömer Faruk Tekbilek, Erkan Oğur, Yansımalar, Fahir Atakoğlu, Burcu Güneş, Nil Karaibrahimgil ve Edip Akbayram bulunuyor. Mehmet Ali Sanlıkol’un Çalıcı Mehterler isimli kitabının İngilizce baskısı ISIS yayınevi tarafından Türkçesi ise YKY tarafından 2011 senesinde basılmıştır. Sanatçı, aynı zamanda aktif olarak akademik konferanslara iştirak etmekte olup Amerika’nın en mühim müzik enstrumanları müzesindeki Türk müziği sergisinin de danışmanlığını yapmaktadır.

YORUMLAR