Amazon robot sayısını artırıyor

Medyaloji.net » teknoloji » Amazon robot sayısını artırıyor
Amazon robot sayısını artırıyor

Amazon, 20 antreposunda toplam 45 bin robotun olduğunu açıkladı. Dünya Bankası’nın verilerine göre bu, Hollanda’nın silahlı kuvvetlerinden daha fazla bir miktara denk geliyor.

Aynı zamanda geçtiğimiz sene tatil sezonunda açıklanan rakamlara göre de yaklaşık yüzde 50 artış sağlanmış durumda. (230 bin kişinin haricinde 30 bin robotun olduğunu söylenmişti). 2016’nın son çeyreğinde kaç kişinin işe alındığı bilinmediği için insan-robot oranının ne şekilde değiştiği konusunda bir şey söylemek mümkün değil; fakat 2015’in son çeyreği ile 2016’nın üçüncü çeyreği arasında yüzde 46’lık bir artış oldu.

Amazon’un antrepolarında yer alan robotlar, 2012 yılında şirketin bünyesine kattığı Kiva Systems‘in çalışmaları. Bu robotların dışında, kol şeklinde otomatlar da bulunuyor. Fakat ürünleri saklamak ve seçmek için iyi hareket becerisi olması gerektiğinden, insan beyni ve elleriyle yapılan işler şimdilik çoğunluğu oluşturuyor.

Amazon’un Finans Direktörü Brian Olsavsky Nisan ayında yapılan bir konferansta “Otomasyonu, büyüklüğü, ölçeği birçok kez değiştirdik ve bununla ilgili öğrenip büyümeye devam ediyoruz,” dedi. Nitekim Amazon’un çalışmaları da antrepoyu aşmış, Seattle’da kasiyersiz bir market açacak kadar ilerlemiş durumda. Şirket, İngiltere’de drone ile bir teslimat yapıldığını da duyurdu. Yani gelecekte fabrikalar robotlara teslim edilebilir.

Foxconn tamamen robotlara yöneliyor

Robot kullanımını artıran sadece Amazon değil. İletişim sistemleri sitesi Digitimes‘ın yeni raporuna göre; Apple’ın imalatçısı Foxconn da Çin’deki fabrikalarında robotlara geçiş için üç aşamalı planını açıkladı. İlk aşamada, 40 bin adet olan robotlar yardımcı görevini görüyor; ikinci aşamada üretim bandında tamamıyla onlar yer alıyor -ki bu şu anda üç noktada geçerli- ve son aşamada da robotların hakimiyetinde bir avuç işçinin de olduğu bir fabrika düzeni planlanıyor. 

YORUMLAR