VR deneyimi için yeni özellik: Koku

Medyaloji.net » teknoloji » VR deneyimi için yeni özellik: Koku
VR deneyimi için yeni özellik: Koku

VR deneyimi artık çok daha yenilikçi bir yaklaşımla gelişme gösterecek. Ses ve görüntünün yanı sıra koku ile yapılacak VR deneyimi yemek, doğa yürüyüşü gibi simülasyonlarda kullanılabilecek.

Koku ile VR deneyimi

Sanal gerçeklik konusunda yeni projeler oluşturulsa da birçoğu ses ve görüntü aktarmaktan öteye geçemiyor. Dolayısıyla yeni olan bu projeler “yenilikçi” olmaktan uzak kalıyor. Stanford Üniversitesi Doktora Araştırmacısı Benjy Li, VR çalışmalarındaki radikal evrimin aslında burnunuzdan (koku) ve ağzımızdan (tat) gelebileceğini söylüyor.

Japonya merkezli Nakamoto Laboratuvarı, “Oculus Rift” olarak adlandırılan “palmiye boyutunda koku görüntüsü” geliştirdi. Dişli takmak VR deneyimini biraz hantal hale getirse de bu dişli burnun köprüsüne kolaylıkla sığıyor. Atomize sıvıları akustik dalgalarla bombardıman eden VR sistemi ses ve görüntünün yanı sıra koku deneyimi de sunuyor.

Cihazın ilginç bir özelliği ise aynı anda ve aynı zamanda farklı konsantrasyonlarda birçok sıvıyı buharlaştırma kabiliyetinin olmasıdır. Yani temel bir koku kümesinin oluşturmak için ve potansiyel olarak binlerce permütasyon yapmak için birleştirilmesidir.

Koku ile VR deneyiminin özellikle yemek tarifi, doğa yürüyüşü gibi simüle ortamlarda kullanılabileceği düşünülüyor.

YORUMLAR