Ünlü sinema yazarının o paylaşımına SİYAD'dan sert tepki!

Medyaloji.net » medya » Ünlü sinema yazarının o paylaşımına SİYAD'dan sert tepki!
Ünlü sinema yazarının o paylaşımına SİYAD'dan sert tepki!

Sinema yazarı Kerem Akça'nın ünlü yönetmen Pelin Esmer'i hedef alan tweeti, tepkilere neden olmuştu.

 Sinema yazarı Kerem Akça'nın geçtiğimiz günlerde kişisel Twitter hesabından yaptığı, ünlü yönetmen Pelin Esmer'i hedef alan tweetine, üyesi olduğu Sinema Yazarları Derneği'nden (SİYAD) tepki geldi.

Pelin Esmer'in Borç isimli filminin İstanbul Film Festivali'nden ödül akmasına tepki gösteren Kerem Akça, Twitter hesabından şu paylaşımı yapmıştı:

"#istfilmfest18 yarışmasının en zayıf halkası Borç'a verilen ödül, Gökhan Tiryaki'siz bir hiç olduğunu kariyeri boyunca ispatlayan Pelin Esmer'in yeni Pelin Esmer'ler yaratma çabası olarak algılanabilir. İnsani ama sinemasız filmler çeken kadın yönetmenleri cesaretlendirme isteği."

 

Kerem Akça'nın bu paylaşımı, sosyal medyada büyük tepki yarattı. Akça, gelen eleştirilerin ardından; "Yanlış ifade ettiğimden yanlış anlaşılmışım. Esasen Borç özelinde yorum yapmıştım. Elbette tüm kadın yönetmenleri kastetmiyorum. Nasıl edebilirim ki? Bunu tartışmak bile tuhaf. Yanlış anlaşıldıysam tekrardan özür dilerim." paylaşımını yapsa da, tepkileri dindiremedi.

SİYAD kayıtsız kalmadı

Kerem Akça'nın tepki çeken tweetine üyesi olduğu Sinema Yazarlı Derneği de kayıtsız kalmadı. Siyad, yazlı bir açıklamayla Akça'nın paylaşımına tepki gösterdi.

İşte, SİYAD'dan yapılan yazılı açıklama:

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) Kamuoyuna Beyanıdır.

Eleştirinin en sert olanını yapmak da bir eleştirmenin doğal hakkıdır ancak eleştiri asla hakaret olamaz; cinsiyetçi, ırkçı, emek düşmanı ve benzeri söylemler sert eleştiri kapsamında değerlendirilemez. SİYAD etnisiteye dayalı, ayrımcı, ırkçı, emek düşmanı ve cinsiyetçi söylemler üreten ve toplumda bu ayrımcılıkları geri besleyecek içeriklerin mazur görülmesini doğru bulmamaktadır.

Bu tartışma, üyelerimizden Kerem Akça'nın 18.Nisan.2018'de twitter'da yönetmen Pelin Esmer ile ilgili yorumlarında kullandığı cinsiyetçi/ayrımcı ifade ile yeniden gündeme gelmiştir ancak hepimizin bildiği gibi bu ne ilktir ne münferittir; maalesef pek çok örnekten sadece bir tanesidir. Özellikle kadın düşmanlığının bu kadar sıradanlaştırıldığı ve meşru görüldüğü bir ortamda bu tür ayrımcı ve cinsiyetçi söylemleri hafife almak toplumsal sorumluluğa aykırıdır. Derneğimizin en yakın genel kurulunda, bundan böyle sinema yazınının ayrımcı söylemlerden arınması için gerekli adımları atmak üzere konuyu ciddiyetle ele alıp tartışacağımızı kamuoyuna arz ederiz.

Saygılarımızla,
SİYAD - Sinema Yazarları Derneği

YORUMLAR