Türkiye, Hollandalı gazeteciyi sınır dışı etti

Medyaloji.net » medya » Türkiye, Hollandalı gazeteciyi sınır dışı etti
Türkiye, Hollandalı gazeteciyi sınır dışı etti

Hollanda’da yayın yapan ekonomi gazetesi Het Financieele Dagblad’ın Türkiye muhabiri Ans Boersma, basın kartı verilmesinden dokuz gün sonra sınırdışı edildi.

 Boersma, ikametini uzatmak için ilk olarak İstanbul İl Göç İdaresi Bakırköy Grup Başkanlığı’na gitti. Ancak buradaki görevliler, gazeteciyi resmi bir gerekçe olmadan polis teslim etti.

Hollandalı gazeteci, 16 Ocak’ta polisler tarafından Ataköy’deki geri gönderme merkezine götürüldü. Belgeleriyle ilgili idari bir sorun bulunmadığı bildirilen Boersma’ya sözlü olarak güvenlikle ilgili bir neden dolayısıyla sınırdışı edileceği bilgisi verildi.

Yanında bir sırt çantası bulunan gazeteciye özel eşyalarını alması için evine gitmesine de izin verilmedi. Boersma, geceyi merkezde geçirdikten sonra havalimanına götürüldü. Noel tatilinin ardından 3 Ocak’ta Türkiye’ye dönen gazeteciye 8 Ocak’ta cumhurbaşkanlığı tarafından verilen basın kartına da havalimanında el kondu.

Boersma, bugün saat 08.50’de Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçakla ülkesine gönderildi. Gazeteciye bu süreçte Hollanda konsolosluğunun sağladığı bir avukat da eşlik etti.

Sınırdışı edilirken gazeteciye 5 Ocak’ta alınan bir kararla Türkiye’ye altı yıllık bir giriş yasağı konduğu da bildirildi.

Gazetenin yazıişleri müdürü Jan Bonjer, gazetecinin sınırdışı edilmesinin kendilerinde ‘şok’ etkisi yarattığını belirterek şunları kaydetti: “Ans işini çok adil, hassas ve sorumluluk sahibi bir şekilde yapıyordu. Bu sınırdışı işlemi basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırı. Türkiye’de gazetecilerin işini düzgün yapamıyor olması çok üzücü.”

Bonjer, Het Financieele Dagblad ve Hollanda’daki meslek örgütlerinin sınırdışı işleminin iptali için mücadele edeceklerini de aktardı.

YORUMLAR