Turkcell’in ilk güneş enerji santralı Kuzey Kıbrıs’ta kuruldu

Medyaloji.net » iş dünyası » Turkcell’in ilk güneş enerji santralı Kuzey Kıbrıs’ta kuruldu
Turkcell’in ilk güneş enerji santralı Kuzey Kıbrıs’ta kuruldu

Enerji yatırımına iştiraki Enerjicell ile 2016’da başlayan Turkcell, grubun ilk güneş enerji santralini Kuzey Kıbrıs’ta kurdu

Yatırımlarını “Gelecek için temiz enerji” hedefiyle sürdüren Turkcell, ilk güneş enerji santralını Kuzey Kıbrıs’ta kurdu. Yaklaşık 6 milyon TL yatırımla yapılan Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santralı, 900 KWp kurulu güce sahip.

Santralın açılış törenine Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Attilla Koç ve Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden katılırken, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, basın mensupları, Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Lifecell Digital çalışanları da törende yer aldı.

Yılda 1.5 milyon kilovatsaat enerji üretecek

Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz’in üçüncü büyük adasında faaliyet gösteren Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ilk ve tek güneş enerji santrali, 10 dönümlük bir arazi üzerinde konumlandırılıp 4,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Santralde 2 bin 500 yüksek verimli panel ile 9 santral tipi inverter kullanıldı. Orta gerilim üzerinden şebekeye tahmini yılda 1 milyon 510 bin 918 kilovatsaat enerji üretecek santral ile doğaya 906 bin 481 kg’lık karbon emisyonu salınımının engellenmesi bekleniyor. Santral sayesinde ayrıca, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) şebekesindeki talep yükünün hafifletilmesi ve bölgedeki enerji kalitesinin iyileştirilmesine de katkı sağlanması hedefleniyor.

YORUMLAR