Türk Eximbank Genel Müdürü’nden ihracatçılara kur uyarısı!

Medyaloji.net » iş dünyası » Türk Eximbank Genel Müdürü’nden ihracatçılara kur uyarısı!
Türk Eximbank Genel Müdürü’nden ihracatçılara kur uyarısı!

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, kurun dalgalandığı zamanlarda tüm şirketlerin zarar gördüğünü belirterek, “Kur riski almayın" dedi.

 Egeli ihracatçılarla buluşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, kurun dalgalandığı zamanlarda tüm şirketlerin zarar gördüğünü belirterek, “Kur riski almayın. Önümüzdeki dönemde alacak sigortası yaptıran ve kur riski almayan işletmelerimizle daha çok çalışacağız. ‘Kendi alacağını sigorta etmiyorsa, alacağı umurunda değilse ben nasıl para vereyim’ mantığıyla sistemi dönüştürüyoruz.” dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) düzenlenen toplantıda, Türk Eximbank’ın 2019 yılı hedeflerini, yeni ürünlerini ve ihracatçılara sağladığı avantajları anlattı.

 

Türk Eximbank’tan 11 yeni ürün daha!
Yıldırım, “11 ürünümüzle ihracatçılarımızın içeride ve yurt dışındaki faaliyetlerinde onları düşünerek özellikle teminat ihtiyaçlarına göre finansal ürünleri çıkarmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 4 ürünü devreye aldık, kalan ürünleri ise Eylül ayına kadar devreye almayı hedefliyoruz. Diğer finans kurumlarına olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

2019’da garanti ve teminatı da devreye aldıklarını vurgulayan Yıldırım, “Hem Türkiye’de hem dünyada ihracatçılarımıza ihtiyacı olan teminat mektubunu biz vermeye başlıyoruz. Tüm bu ürünlerle ihracatçılarımızın içeride ve yurt dışındaki faaliyetlerinde onları düşünerek ihtiyaçlarına göre finansal ürünleri çıkarmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eximbank’ın üç görevi; kredi, sigorta ve garanti
Türk Eximbank olarak Türk ihracatçısına üç görevi yapmak için kurulduklarını hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi:

“Birincisi kredi, ikincisi sigorta ve üçüncüsü garanti. Zaman içerisinde kredide, sigortada belli yere geldik ama garantide pek uygulamamız olmamış. 2019 ile beraber Eylül sonuna kadar garanti ve teminat ürünlerini uygulamaya koyuyoruz. Bu sene Türk Eximbank’ta mevcut kredi ve sigorta programları daha etkili olacak. Sigortayı ana teminat unsuru haline getirdiğimiz için sigortayı önemsiyoruz ama garanti ve teminat ürünlerini de bunların yanında daha çok uygulamaya koyuyoruz

Türk Eximbank olarak, 2018 sonuna kadar Türkiye’nin 52 bankası içerisinde kredi hacminde en büyük 8. büyük bankası haline geldik. Ağustos, Eylül, Ekim aylarında hiçbir şey olmamış gibi hareket ettik. Sizlere daha çok kredi kullandırmaya özen gösterdik. En zor zamanda dahi faiz oranlarını artırmadık. Yurt dışında da iyi bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı fonlamayı önemsiyoruz. Dünyadan kaynak getiren Türkiye’nin 7. bankasıyız. Aktif büyüklükte ise 10. sıradayız. 2017-2018’de değişim dönüşüm geçirdik. 2017 Haziran’dan itibaren ihracatçılarımızla doğrudan çalışmaya, teminat mektubu olmadan kredi kullandırmaya döndük.”

“Ege ihracatının yüzde 33’ünü finanse ediyoruz”
Türkiye’de Eximbank’ın işlerini yapan 15 şube ve 14 irtibat bürosunun bulunduğunu belirten Adnan Yıldırım, ihracatçılara daha yakın çalıştıklarını kaydetti. İhracatın 2017’de 10.2, 2018’de 7.1 büyüdüğünü dile getiren Yıldırım, “İhracat artışı üzerinde dolar bazında reel olarak daha fazla finansman sağlamak istiyoruz. Biz Eximbank olarak 2017’de yüzde 19, 2018’de yüzde 12,5 artış sağladık. 2019 için kendimize yüzde 10 artış hedefi koyduk. İhracatınızı yüzde 10 artırırsanız biz de bu yüzde 10’u yukarı çekeriz. Eximbank olarak Türkiye ihracatının yüzde 26’sını finanse ediyoruz. Ege Bölgesinde bu oran yüzde 33 olmuş. Ege Bölgesindeki ihracatın üçte birini biz finanse ediyoruz. Ege’deki ihracatçıların yüzde 45’i ile çalışıyoruz, destek sağlıyoruz” diye konuştu.

Kadın girişimci ihracatçılara toplam 200 milyon dolar ve 100 milyon TL kaynak ayırdıklarını ifade eden Yıldırım, bu kaynağı kadın girişimci ihracatçılara düşük faizle kullandırdıklarını ve pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurguladı.

Yıldırım: “Kur riski almayın!”
Kurun dalgalandığı zamanlarda tüm şirketlerin zarar gördüğünü, 2018 yılı Mayıs ayından beri bütün kredilerini istenilen yabancı para cinsinden verdiklerini dile getiren Yıldırım, “Kur riskinden kaçınma enstrümanları hizmetini de veriyoruz. Neredeyse işi maliyetinin altında yapıyoruz. Kur riski almayın. Önümüzdeki dönemde sigorta yaptıran ve kur riski almayan işletmelerimizle daha çok çalışacağız. ‘Kendi alacağını sigorta etmiyorsa, alacağı umurunda değilse ben nasıl para vereyim’ mantığıyla hareketle, sistemi de öyle dönüştürüyoruz. Alacak sigortası yapan ve kur riski almayanla daha çok çalışacağız” uyarısı yaptı.

“Güney Kore’den sonra en çok finanse edilen ülkeyiz”
Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, “Geçen Nisan ayında genel müdürümüzden rica ettik, kendileri Eximbank’ın bir irtibat bürosunu birliğimizin binası içerisinde açtı. O günden sonra ihracatçıya daha yakından temas etme durumu oldu. Bu ofisi biraz daha aktif olarak kullanmamız lazım. İhracatımızın yüzde 27’sini Eximbank finanse ediyor. Güney Kore’den sonra en çok finanse edilen ülke konumundayız. Önümüzdeki yılda bu hedefin yüzde 10 artışla 48.4 milyara ulaşacağını ifade ettiler. Bunun 29.4 milyarını nakdi, 19 milyarını sigorta olarak kullandıracaklar” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR