Tekstil robotu Sewbot

Medyaloji.net » teknoloji » Tekstil robotu Sewbot
Tekstil robotu Sewbot

Tekstil robotu Sewbot, tişört üretimini otomatik hale getiriliyor. Tekstil robotu ile Adidas şirket, günde 800.000 adet tişört üretmeyi ve üretimini 3 kat artırmayı hedefliyor.

Tekstil sektörü özellikle ucuz Asya ve Afrika ülkelerinde istihdama önemli bir katkı sağlıyor. Ancak dördüncü sanayi devamı olan Endüstri 4.0’da robotik sistemlerin yaygınlaşması ile bu işçilik de robotlara devredilebilir. Bunun son örneği ise Sewbot isimli tekstil robotu oldu.

Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen robot, Adidas tarafından kullanılacak. Bu robotun günde 800.000 tişört üretme kapasitesinde olduğu belirtiliyor. 21 adet Sewbot’un kullanılacağı üretim tesisin üretim miktarında yüzde 300’lük bir artış bekleniyor. Sewbot’u ayrıcalıkla kılan ise bir kerelik yatırım ve periyodik bakım maliyetleri ile 17 adet insan işçinin görevini yerine getirebiliyor olması.

Robotik sistemlerin üretimde kullanılması hakkında şirket yöneticileri, en ucuz emek piyasasının bile robotlar ile rekabet edemeyeceğini belirtiyor.

YORUMLAR