Teknoloji bağımlılığıyla mücadele edecek!

Medyaloji.net » sosyal medya » Teknoloji bağımlılığıyla mücadele edecek!
Teknoloji bağımlılığıyla mücadele edecek!

Eski Google, Facebook ve Mozilla çalışanlarından oluşan bir grup, hep birlikte yarattıkları teknolojik Frankenstein'a meydan okumak için İnsancıl Teknoloji Merkezi'ni kurdu.

Aralık ayında açıklama yapan eski bir Facebook yöneticisi, “Şirket toplumun işleyişinin sosyal dokusunu bozuyor.” demişti. Bu açıklamadan birkaç hafta sonra da Facebook, toplum üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğine dair şüpheleri olduğundan bahsetmişti.

Şimdiyse eski Silikon Vadisi çalışanlarından oluşan bir grup, hep birlikte yarattıkları teknolojik Frankenstein’a meydan okumak için bir araya geliyor. The Center for Humane Technology (İnsancıl Teknoloji Merkezi) eski Google, Facebook ve Mozilla çalışanlarından oluşan bir grup. 4 Şubat’ta resmi olarak işe koyulan kâr amacı gütmeyen kuruluşun amacı teknolojinin toplumsal etkileri hakkında farkındalık yaratmak.

Grup, teknolojinin çocuk sağlığı üzerindeki etkisinin araştırılmasını talep eden bir yasa için lobi yapacak. Quartz’a röportaj veren İnsancıl Teknoloji Merkezi kurucu ortağı Tristan Harris “Bütün teknoloji şirketleri insanların dikkatini daha fazla çekerek kâr elde ediyor. Şirketler beyinlerimize girip çeşitli ikna yöntemleriyle dikkatimizi adeta zorla çekiyor.” diyor. Üç yıl boyunca Google’da tasarım etikçisi olarak çalışan Harris aynı zamanda Time Well Spent adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun kurucusu. Harris bu kuruluşu “İnsanların çevrimiçi zamanını nasıl harcadıklarını yeniden düşünmelerini sağlamayı hedefleyen bir akım” olarak değerlendiriyor.

YORUMLAR