Sosyal medya servisine ağır yüklendi

Medyaloji.net » polemik » Sosyal medya servisine ağır yüklendi
Sosyal medya servisine ağır yüklendi

Facebook’un kurulum aşamasında şirketin ilk başkanı olan Sean Parker, Facebook’un insanların zayıflıklarını sömürmek üzere tasarlanmış bir mekanizma olduğunu dile getirdi.

2004 yılında Facebook’a katılan ancak bir yılı doldurmadan şirketten ayrılan Sean Parker Facebook’un ilk başkanı olarak tanınıyor. Parker, bir söyleşi sırasında, Facebook’un gelecek nesillerin zihinlerine neler yapacağını düşünmek bile istemediğini dile getirirken, Facebook’un tasarımının altında insan beyninde mutluluk hissi veren dopamin hormonu salgılatmak üzerine kurgulandığını da hatırlattı.

Her like biraz daha dopamin demek

Arkadaşların birbirini beğenmesi, oyunlarda, uygulamalarda sürekli başarılar elde edilmesi gibi küçük hilelerle herkesin bu dopamin kaynağına bağımlı hale geldiğini anlatan Parker, bunun insanın zayıflıklarını sömüren bir mekanizma olduğunun altını çizdi.

İnsanların, Facebook’ta bir şeyler paylaştıkça mutlu olduğunu ve bu sayede giderek daha fazla şey paylaştıklarını vurgulayan Parker, bunun kendisi gibi hacker’lar için de bir cennet olduğunu hatırlattı.

 

Parker ayrıca, Facebook’un bu mekanizmasını kuran kişilerin de kendisi, Mark Zuckerberg ve Kevin Systrom olduğunu dile getirirken, ne yaptıklarının çok farkında olduklarını ve bunu bilinçli olarak kurguladıklarını da vurguladı.

YORUMLAR