Şişecam'dan 9 ayda 1,1 milyar lira yatırım ve 500 milyon dolar ihracat!

Medyaloji.net » iş dünyası » Şişecam'dan 9 ayda 1,1 milyar lira yatırım ve 500 milyon dolar ihracat!
Şişecam'dan 9 ayda 1,1 milyar lira yatırım ve 500 milyon dolar ihracat!

Şişecam, yaklaşık 1,1 milyar lira seviyesinde yatırım ve 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Şişecam'dan yapılan açıklamaya göre, 4 kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam'ın bu yılın 9 ayındaki konsolide net satışları 14,6 milyar TL seviyesine ulaştı.

Bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşen Şişecam'ın yılın 9 ayındaki toplam yatırımları yaklaşık 1,1 milyar TL ve ihracatı ise yaklaşık 500 milyon dolar oldu.

Yurt içi ve dışındaki kuruluşlarında 3,5 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 1,7 milyon ton soda ve 3 milyon ton endüstriyel ham madde üretimi gerçekleştirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hakim olduğu 2020 yılının 9 aylık döneminde tüm paydaşlar için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ocak-eylül döneminde konsolide net satışlarımız 14,6 milyar lira seviyesine ulaşırken, 500 milyon dolar tutarındaki ihracat gelirimizle ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettik. Nisan ayında salgının etkisi ile küresel ölçekte düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle haziran ayından itibaren ülkemiz başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız haziran-eylül döneminde güçlü bir şekilde geri dönüş yaptı."

Yılın ilk çeyreğinde beklentileri ve hedefleri doğrultusunda sonuçlar elde ettiklerini, yılın ikinci çeyreğinde ise küresel salgının etkilerini gösterdiğini aktardı.

Kırman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu süreçte gıda ve ilaç başta olmak üzere kritik sektörlere girdi sağlayan kimyasallar ve cam ambalaj iş kollarımız dirençli bir performans gösterdi. Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi lokomotif sektörlere girdi sağlayan düzcam iş kolumuzun yanı sıra turizm sektörü ve hanehalkı tüketiminden doğrudan etkilenen cam eşyası faaliyet alanımızda ise talepte önemli bir daralma yaşandı. Ancak mayıs ayında normalleşme sürecinin başlamasına yönelik adımların atılmasıyla birlikte talepte bir hareketlilik görülmeye başladı.

Haziran ayında ise normalleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte iç talepte, uluslararası pazarlarda karantina önemlerinin hafifletilmesi ve sınırların açılmasıyla birlikte de ihracatta toparlanma ivme kazandı. Yılın tamamı anlamında geçen seneye göre tahminlerimizi olumlu yönde geliştiren bir performans sergilediğimiz haziran-eylül dönemi, yılın son çeyreği için olumlu bir sinyal verdi. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu önümüzdeki dönemde de tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yapmaya devam edeceğiz."

 

YORUMLAR