Silikon Vadisi çalışanlarının çocuklarına teknoloji yasak

Medyaloji.net » iş dünyası » Silikon Vadisi çalışanlarının çocuklarına teknoloji yasak
Silikon Vadisi çalışanlarının çocuklarına teknoloji yasak

Dünya teknoloji sektörünü yönlendiren dev teknoloji şirketlerinin merkez Silikon Vadisi’ndeki profesyoneller arasında ilginç bir trend ortaya çıktı.

Teknoloji sektörünün çalışanları, çocuklarının teknolojiyle bağlantısını sınırlamaya başladı. Hızla yayılan bu trende göre, çocukların gün içinde internete girebildiği, ekran/klavye/tablet başında geçirebildiği süreler belli sürelerle kısıtlanıyor. Çocuklar vakitlerinin büyük kısmını parklarda oynamak, spor yapmak, arkadaşlarıyla sosyalleşmek, derslerine çalışmak için harcamak durumunda.

Çocukların beden ve zihin gelişimi için özel olarak tanımlanan bu yeni sınırlamalar aslında Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs gibi teknoloji patronlarının çocuklarına uyguladığı özel eğitim programlarımdan esinlenmiş görünüyor.

Çoğu aile çocuklarının eğitim süreci boyunca eve video oyun sistemleri almıyor. Çocukların akıllı telefonları da ailelerin kontrolü altında çalışıyor ve video oyunu yüklemelerine izin verilmiyor. Çocuklar sadece ebeveynlerinin telefonlarında günde 15-20 dakikalık izinlerle video oyunları oynayabiliyorlar.

Çocuklar için izin verilen diğer aktivitelerden biri de yaşlarına uygun web sitelerinde veya ebeveynlerin seçtiği YouTube kanallarında gezinti yapmak. Ancak bu da belli bir zamanla kısıtlı. Çocukların tablet veya laptop kullanmaları ise tamamen dersleri ve ödevleri konusundaki araştırmalara odaklı. Ağır ebeveyn kontrolü ile sınırlanmış bu cihazlarda çocukları cezbeden sayısız web sitesine girişler engellenmiş durumda.

Apple kurucusundan Silikon Vadisi eleştirisi
Söz konusu Silikon Vadisi olduğu zaman, vadinin gediklilerinden Apple'ı Steve Jobs ile birlikte kuran Steve Wozniak'tan daha fazla kim söz sahibi olabilir? Bugüne kadar cesur çıkışlarıyla bilinen Wozniak, Mashable'a verdiği röportajda Vadi'nin ...

Silikon Vadisi’nde yapılan araştırmalara göre ailelerin bir çoğu çocukların web üzerindeki sayısız tehlikeli içeriğe kolayca erişebilmesinden rahatsız. ABD’deki araştırmalara göre, dünya sigara/tütün endüstrisi tütün ürünlerinin çocukların zihnine yerleşmesi ve geleceğin yetişkinlerinin ömür boyu sigara tiryakisi olmasını sağlamak için günde 24 milyon dolarlık subliminal reklam harcaması yapıyor. Bu da yılda 9 milyar dolarlık harcama anlamına geliyor.

Bu dev harcamalarla filmlere, dizilere, video oyunlarına, web sitelerine, sosyal medya içeriklerine sigara/tütün ürünlerini cazip gösteren ve çocuklarının beynini yıkamaya yönelik içerikler yerleştiriliyor. İşte bu bilgilerin farkında olan Silikon Vadisi çalışanları şimdi kendi yarattıkları canavardan çocuklarını koruyabilmek için çocuklarının yeterince bilinçleninceye kadar teknolojiye erişimini kısıtlamayı tercih ediyor.

YORUMLAR