Şaşırtıcı sonuçları..

Medyaloji.net » dünya » Şaşırtıcı sonuçları..
Şaşırtıcı sonuçları..

Global ısınmanın etkileri arasında yer alan buzulların erimesi veya ekstrem hava olayları gibi çoğu senaryoya aşinayız.

 1. Uçak yolculuklarında daha fazla türbülans olacak: İngiltere’de yapılan çalışmalar İngiltere ve Amerika arasındaki uçuş koridorunu baz alarak türbülans şiddetlerinin atmosferdeki karbondioksit oranının ikiye katlanması durumunda, artacağını öngördü.

2. Buzullar deniz ticaretinde kullanılan nakliye rotalarını tıkayacak: Kuzey Atlantik Okyanusu‘nda 1912’de Titanik battığından beri tek bir gemi bile batmadı; ancak Nisan başlarında 400’den fazla buzul, Kuzey Atlantik’teki nakliye rotalarını tıkadı ve gemilerin daha fazla yakıt ve zaman harcayarak rota değiştirmesine neden oldu.

3. Şimşekler daha sık görülecek: Küresel ısınmalar arttıkça daha fazla yıldırım ve fırtına olmasını bekleyebiliriz. Bu durum ise yangınlarda olası bir artışa sebep olabilir.

4. Volkanik faaliyetlerde artış görülecek: İklim değişikliği ve volkanik aktiviteler arasında sıkı bir bağlantı var. İzlanda gibi yerlerde volkanlar ve buzullar binlerce yıl bir arada bulundu. Dolayısıyla buzullar eridikçe yer kabuğu üzerindeki basınç azalacak ve magma miktarlarında artış görülecek. Volkanların magma bölmelerinde ise gerginlik azalınca volkanik faaliyetler artacak. Bu durumu takiben seyahat rotalarında kaoslar oluşacak.

5. Daha sinirli olacağız: Ruh halimiz bile iklim değişikliğine karşı bağışıklık sahibi değil. Sosyal psikoloji araştırmacıları, çok uzun zamandır sıcak hava ile dürtüsel davranışlar ve şiddet arasındaki ilişkiden bahsediyor.Bu durum ekvatora yakın bölgelerde kendini gösteriyor.

6. Okyanuslar daha koyu olacak: İklim değişikliği sıklıkla sıcaklık artışı ve kuraklıkla ilişkilendirilse de dünyanın bazı bölgelerinde yıllık yağış miktarını arttırması bekleniyor. Bu durum ise daha hızlı akan nehirlerin beraberinde daha fazla alüvyon ve moloz taşımasına sebep olacak. Benzer bir durum Norveç sahilleri boyunca şimdiden görüldü.

7. Alerjiler kötüleşecek: Artan hava sıcaklıkları aynı zamanda papatya gibi alerji tetikleyen bitkiler için daha uzun ve daha erken çiçek açma zamanları anlamına geliyor. Polen miktarları muhtemelen ikiye katlanacak ve alerji sezonu erkenden başlayacak.

8. Hayvanlar küçülecek: Yaklaşık 50 milyon yıl önce küresel sıcaklıkların 5 ile 8 derece artması sonucu memeliler zaman içinde cüceleşmişti. Evrim yasası gereği en basit tabiriyle bu küçülmenin sebebi kurtuluş odaklı. Besin kıtlığı neticesinde büyük hayvanlar daha küçük olanlara kıyasla hayatta kalmak için daha çok mücadele etmek zorunda kalacak.

9. Çöl toprakları erozyona uğrayabilir: Çölde yaşayan çoğu canlı bakteriyel koloniler halinde yaşayarak toprağın üzerinde geniş tabakalar oluşturuyorlar. Bu koloni tabakaları ise toprağı erozyona karşı koruyor. Ancak farklı türde bakteriler farklı sıcaklıklarda yaşayabiliyor. Dolayısıyla iklim hızlı bir şekilde değişmeye devam ederse bu bakteriler adapte olamayabilir.

10. Karıncaların davranışları değişecek: Karıncalar ekosistem içerisinde farkında olduğumuzdan çok daha fazla role sahip. Karıncalar diğer böcekleri kontrol ederek bitkilerin büyümesine yardımcı olurlar. Ancak karıncalar da birçok canlı gibi sıcaklık değişimi karşısında oldukça hassas.

 

YORUMLAR