Sahtekarlığa son veren sistem

Medyaloji.net » sosyal medya » Sahtekarlığa son veren sistem
Sahtekarlığa son veren sistem

Haber Özeti Araştırmacılar, bir olay ile ilgili atılan tweet’in olayı yaşayan kişi tarafından mı yoksa bir başkası tarafından mı atıldığını belirleyebilen bir yazılım geliştirdi.

Melbourne Üniversitesi Mühendislik Okulu’ndan Profesör Marie Truelove, “Burada en bariz başlangıç noktası, tweet’i atan kişinin konum bilgisine bakarak o kişinin olayın gerçekleştiği alanda olup olmadığını belirlemek. Ancak çok az kullanıcı bu veriyi paylaşıyor. Daha fazla kanıt bulmak için tweet’in içeriğini, yazılanları, fotoğrafları inceliyoruz.” diyor.

Metin (bir yangınla ilgili atılan tweet’te ‘gökyüzündeki dumanlardan’ bahsetmek), görseller (dumanın bir evin üzerinde yükseldiğini gösteren bir fotoğraf) ve konum bilgisi (yakınlardaki bir kasabanın adının etiketlenmiş olması) gibi veriler bir araya getirilince o kullanıcının güvenilir bir tanık olup olmadığı belirlenebiliyor.

Haber ajanslarının güvenilirliğini artırabilir

Ancak Profesör Truelove yine de güvenilir tanıkları belirleme konusunda bazı engeller olduğunu söylüyor: “Bir olay televizyonda yayınlandığı sırada çekilmiş ekran görüntüleri ya da aslında gerçekleşmemiş bir olayla ilgili atılan tweet’ler gibi çelişkili deliller, o kullanıcının olay yerinde olup olmadığının belirlenmesi için analiz ediliyor. Geliştirdiğimiz yazılım makine öğrenimini kullanarak otomatik bir şekilde farklı kaynakların tweet’lerini inceliyor. Ayrıca olayla ilgili tweet atan kullanıcının önceki ve daha sonraki tweet’leri de inceleniyor. Retweet’ler sonuçlardan çıkarılıyor ve hala tek bir kullanıcının olay yerinde olduğuna dair birden fazla kanıt varsa buna göre inanılırlık ölçeğinde düşükten yükseğe doğru bir not veriliyor.”

Halen geliştirme aşamasında olmasına rağmen Profesör Truelove’a göre bu yazılım tüm dünyadan gazeteciler için önemli bir kaynak olacak. Profesör, “Eğer haber ajanslarının bu gibi, olay yerinde olduğunu iddia eden kişilerin attığı tweet’leri analiz edebilen bir yazılıma erişimi olursa, okuduğumuz haberlere biraz daha fazla güvenmemiz mümkün olacaktır.” diyor. Yapılan çalışmanın bulguları PLOS ONE‘da yayımlandı. 

YORUMLAR