Sahte takipçi ticaretine soruşturma

Medyaloji.net » sosyal medya » Sahte takipçi ticaretine soruşturma
Sahte takipçi ticaretine soruşturma

New York başsavcısı Eric Schneiderman, sosyal medya kullanıcılarına milyonlarca sahte takipçi sattığı öne sürülen bir şirket hakkında soruşturma başlatılacağını açıkladı.

The New York Times’ın haberine göre, Devumi adlı şirket gerçek insanların kimliklerini çalmakla suçlanıyor.

Gazete, geçtiğimiz Cumartesi günü Devumi’yle ilgili etraflı bir haber yayımladı. Haberde, gerçekçi botlar üretmek için kendi hesap detaylarının ve profil fotoğraflarının kopyalandığını öne süren kişilerle yapılan röportajlar da yer alıyor.

Başsavcı Schneiderman bu tür ‘şeffaf olmayan’ işlerin demokrasiyi baltaladığına dair endişesini dile getirdi.

The growing prevalence of bots means that real voices are too often drowned out in our public conversation. Those who can pay the most for followers can buy their way to apparent influence.

— Eric Schneiderman (@AGSchneiderman) January 27, 2018

Devumi’nin web sitesinde 12 Dolar’dan başlayan fiyatlarla 250 bin kadar Twitter takipçisi satın alma imkanı sunuluyor. Ayrıca ‘beğeni’ ve ‘retweet’ satın almak da mümkün. Şirket aralarında Pinterest, LinkedIn, Soundcloud, YouTube ve diğer web sitelerinin de bulunduğu pek çok platform için takipçi satıyor.

Şirket adresi New York City’de kayıtlı görünse de The New York Times bunun bir paravan şirket olduğunu, asıl merkezin Florida’da bulunduğunu ve Filipinler’de yaşayan kişileri çalıştırdığını iddia ediyor.

Kimler takipçi satın aldı?

Twitter, Devumi ve benzer şirketlerin faaliyetlerini durdurmak için çalıştığını açıkladı. Haberde Devumi’nin birçoğu sürekli olarak satılan en az 3,5 milyon otomatik hesap stoku olduğu belirtiliyor. En az 55 bin bot hesabın gerçek Twitter kullanıcılarının isimlerini, profil fotoğraflarını ve diğer kişisel bilgilerini kullandığı tahmin ediliyor.

The New York Times’ın haberine göre tanınan birçok Twitter hesabı Devumi’den takipçi satın almış. Örneğin girişimci ve Birleşik Krallık Lordlar Kamarası üyesi Martha Lane Fox, ünlü İngiliz şef Paul Hollywood, eleştirmen Hilary Rosen ve önceden demir işçisi olup sonradan siyasete atılan Randy Bryce takipçi satın alan isimlerden sadece birkaçı.

YORUMLAR