Rusya interneti tamamen kesecek

Medyaloji.net » teknoloji » Rusya interneti tamamen kesecek
Rusya interneti tamamen kesecek

Rusya ülke içindeki internet trafiğini kontrol edebilmek ve gerektiğinde Rus internetini dünyanın geri kalanından ayırabilmek için bir sistem geliştiriyor.

Rus haber ajansı RosBiznesKonsalting’in (RBK) haberine göre, Rus yetkililer ve en büyük internet sağlayıcıları ülkenin internetle bağlantısını keserek planlı bir deney gerçekleştirecek. Bu deneyin sebebi Rusya Parlamentosuna Aralık 2018’de sunulan bir kanun önerisine geri bildirim sağlayarak gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesi. Kanun önerisinin ilk sürümü Rus internet sağlayıcılarının, ülkeyi internetin geri kalanından ayırmak amacıyla dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı Rusya internet alanının (Runet) bağımsızlığını güvence altına almasını gerektiriyor.

Rus telekomünikasyon şirketlerinin buna ek olarak Rusya’dan gelen tüm trafiği, Rusya telekomünikasyon denetim kurumu Roskomnazor tarafından yönetilen ya da onaylanmış olan değişim noktalarına aktarmak için gerekli teknik altyapıyı hazırlamak zorunda. Roskomnazor trafiği inceleyecek ve yasaklı içerikleri engelleyecek. Ayrıca Rus kullanıcılar arasındaki iletişim ülke içindeki sunucular üzerinden gerçekleştirilecek. Böylece bu trafiğin yurt dışına çıkması engellenerek dışarıdan müdahale edilmesi ihtimali de ortadan kaldırılacak.

Testin gerçekleştirileceği tarih henüz belirlenmedi ancak Dijital Ekonomi Ulusal Programı olarak bilinen kanuna ek maddelerin 1 Nisan’dan önce sunulması gerekiyor.

Servis sağlayıcıları ve internet servisleri destek veriyor

RBK tüm internet sağlayıcılarının bu kanunun hedefleri konusunda iş birliği içinde olduğunu ancak teknik uygulamalar konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söylüyor. Servis sağlayıcıları uygulamaların Rusya internet trafiğinde büyük aksaklıklara neden olacağı görüşünde. Test servis sağlayıcılara, ağlarının bu duruma nasıl tepki göstereceği hakkında bilgi sağlayacak. Finanz.ru, ayrıca Mail.ru ve Yandex.ru gibi yerel internet servislerinin de internet bağlantısını kesme testine destek verdiğini belirtiyor.

Rusya hükumeti yıllardır bu proje üzerinde çalışıyordu. 2017 yılında Rus yetkililer, 2020’ye kadar internet trafiğinin yüzde 95’inin yerel olarak gerçekleştirilmesini planladıklarını ifade etmişlerdi. Yetkililer Alan Adı İsimlendirme Sistemi’nin (DNS) yerel bir yedeğini bile inşa ettiler. Bu sistem 2014 ve 2018’de test edildi. Şimdi ülke internet üzerinden dünyanın geri kalanıyla iletişimini kestiğinde bu sistem Runet’in büyük bir bileşeni olacak.

NATO üyelerinin şikayetlerine bir yanıt

Rusya’nın bu hamlesi, NATO ülkelerinin, Rusya’dan gelen siber saldırılara yönelik daha sert tepki verilmesi taleplerini defalarca yinelemesine yanıt olarak ortaya çıktı. Rusya bu saldırıları gerçekleştirmekle suçlanıyordu.

Yasa önerisi Başkan Putin tarafından tamamen destekleniyor ve meclisten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.Devam eden tartışmalar, Rusya’yı internetin geri kalanından ayırırken tüketicilerin ve devlet birimlerinin erişiminin mümkün olan en kısa süre boyunca kesilmesini sağlayacak teknik yöntemleri bulabilmek amacıyla gerçekleşiyor.

Rusya hükumeti bu yasayla birlikte servis sağlayıcıların altyapılarında yapacakları değişikliklerin ve trafiği Roskomnazor’a yönlendirecek yeni sunucuların masrafının devlet tarafından karşılanması konusunda anlaşmaya vardı. Burada hedef Rusya yetkililerinin tıpkı Çin’de olduğu gibi web trafiğini filtreleyebilecek bir sistem kurmasını sağlamak. Ayrıca ülkenin dünyanın geri kalanından bağımsız hareket etmesi gerekirse, sadece ülke içinde çalışabilecek bir ‘intranet’ kurulması hedefleniyor. 

YORUMLAR