Rus hacker’lar ev ağlarına saldırdı

Medyaloji.net » dünya » Rus hacker’lar ev ağlarına saldırdı
Rus hacker’lar ev ağlarına saldırdı

ABD ve Birleşik Krallık yetkilileri, Rus hükümeti tarafından desteklenen hacker'ların casusluk ve veri çalma amaçlarıyla ağ altyapısı araçlarına saldırdığı konusunda bildiri yayımladı.

Ortak bir bildiri yayımlayan ABD İç Güvenlik Bakanlığı, FBI ve Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, Kremlin tarafından desteklenen Rus hacker’ların casusluk ve ileride gerçekleştirilebilecek siber operasyonlar için ön hazırlık amaçlarıyla yönlendirici ve diğer şebeke altyapılarını kötüye kullandığı konusunda uyarıda bulundu.

Hacker’ların dünyanın çeşitli yerlerindeki yönlendirici, güvenlik duvarı ve Ağ Tabanlı Saldırı Tespit Sistemleri (NIDS) gibi ağ altyapısı araçlarıyla hükümeti, özel sektörü, önemli altyapıları ve sektörlere destek sağlayan internet hizmet sağlayıcılarını hedef aldığı ifade ediliyor. Yapılan uyarı, küçük veya büyük ölçekli bütün ağ aygıtı satıcılarını, internet servis sağlayıcılarını, kamu sektörü kuruluşlarını ve özel şirketleri tavsiye edilen hafifletme stratejilerini uygulamaya teşvik ediyor.

Son altı ayda 49 siber saldırı
Dünya genelindeki milyonlarca cihazın zayıf varsayılan şifreler yüzünden bu şekilde tehlikeye atıldığı söyleniyor. Beyaz Saray Siber Güvenlik Koordinatörü Rob Joyce “Varsayılan şifrelerin ve güvenli olmayan cihazların istismar edildiğini gördük.” dedi. Rusya’nın kabul edilemez siber davranışlarıyla mücadele etmek için Birleşik Krallık, ABD ve diğer uluslararası müttefiklerin iş birliği içinde hareket edeceği ifade edildi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı saldırılar için Rus hükümetini açık şekilde kınarken FBI ise Rus siber saldırılarıyla mücadele etmek için ne gerekiyorsa yapacağını dile getirdi.

ABD-Birleşik Krallık ortak uyarısı, Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Amber Rudd’ın ülkenin son altı ayda Rus hacker’lardan gelen 49 siber saldırıya maruz kaldığı konusunda uyarıda bulunmasından birkaç gün sonra geldi.

YORUMLAR