Reklamların yeni yüzleri

Medyaloji.net » reklam » Reklamların yeni yüzleri
Reklamların yeni yüzleri

Artık bir sohbet sırasında neredeyse herkesin konuya yönelik olumlu ya da olumsuz paylaşacak bir fikri var.

 Yapay zeka günün her anında hayatımıza eşlik eden bir kavram. Günlük takvimimizin organize edilmesinden, kendi kendine park eden aracımıza, müşteri hizmetlerinden sağlık uygulamalarına kadar her alanda AI teknolojilerini deneyimliyoruz. Google’da, AI kelimesi 0,65 saniyede 2 milyardan fazla sonuç veriyor. Artık bir sohbet sırasında neredeyse herkesin konuya yönelik olumlu ya da olumsuz paylaşacak bir fikri var.

Konu bu kadar popüler olunca markalar da yapay zeka kavramını bir şekilde reklam kampanyalarına taşımaya başladılar. Yves Saint Laurent’e ait ( YSL) erkek parfümü Y’nin yeni kampanyasında bir yapay zeka araştırmacısı markanın reklam yüzü olarak karşımıza çıkıyor. Stanford Üniversitesi’nden mezun, yazılımcı ve yapay zeka üzerine araştırmacı Alexandre Robicquet, 30 saniyelik reklam süresi boyunca sorgulayan bir karakter olarak lider yönünü, takım çalışmasına yatkınlığını ve güçlü kimliğini ortaya çıkarıyor. Robicquet’u motor kullanırken, coşkulu seyircisine hitap ederken ve biraz da kodlama yaparken görüyoruz. Reklamda yapay zekanın cesur ve sorgulayıcı kimliği ürün sloganı olan “Her şey bir neden ile başlar” ile buluşturuluyor.

Robicquet, TV reklamının yanı sıra markanın outdoor, gazete gibi diğer geleneksel mecralarında da markayı temsil ediyor.

Pazarlama dünyasında “influencerlar” ve “tanıklar”
Markalar, reklam ve pazarlama dünyasında hedeflerine ulaşmak için Influencer’lar ya da tanıklar ile tüketicilerin karşına çıkıyorlar. Özellikle ünlülerin hayranları ile olan parasosyal etkileşimleri hedef kitle üzerinde olumlu etkiler bırakıyor. Tanıkların ise ürünle ilgili deneyimlerini paylaşan kişiler olarak, tüketici kanadında güven duygusunun oluşturulmasında başarılı rolleri var.

YSL’nin Robicquet’i reklam yüzü olarak kullanmasını isabetli bir strateji olarak görebiliriz. Yapay zeka gibi popüler bir konunun, erkekleri hedef alan bir kozmetik ürünü ile buluşması ve bunu güçlü, karizmatik bir kimlik ile lanse etmesi tüketicinin psikolojik algısında aidiyetlik hissinin yanı sıra pek çok pozitif hissi beraberinde getirecektir.

Öte yandan reklam ile birlikte toplumda yeni bir kimlik algısının da yaratıldığını söylemek mümkün. Bugüne kadar çoğu zaman yazılım teknolojileri ile ilgilenen kişilerin zeki, içe kapanık erkekler olduğuna yönelik genel önyargı, bu reklamla yerle bir oluyor. Birçok kişinin olmak istediği, sorgulayan, güçlü, karizmatik rol model marka hedef kitlesinin karşısına çıkıyor.

Doğru zamanda, doğru persona ve reklam teması ile YSL’nin reklamı yeni bir sürece öncülük edebilir. Yapay zeka yazılımcılarını güçlü ve karizmatik kimlikleri ile daha fazla pazarlama ve reklam kampanyalarında izleyeceğiz gibi görünüyor.

YORUMLAR