Örümcek zehri kansere çare olabilir mi?

Medyaloji.net » dünya » Örümcek zehri kansere çare olabilir mi?
Örümcek zehri kansere çare olabilir mi?

Gerçekleştirilen bir deney sonucu, Avustralya'da bulunan bir örümcek türünün zehrinin kanserli tümörleri öldürdüğü belirtildi.

Avustralya'da bulunan bir örümcek türünden elde edilen bilimsel gelişmeler kanserin tedavisine ışık tutacak cinsten.

Avustralya’da yaşayan bir huni yuvalı örümcek türünden alınan peptit örneğinin hem insanlarda deri kanseri hücrelerini hem de Tasmanya canavarlarının yüzünde çıkan kanserli tümörleri öldürdüğü belirtildi. Bu madde, Tasmanya canavarı türünü tehdit eden tümörlerin yok edilmesinde kullanılabilir.

Brisbane QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsünde başlayan araştırmada ayrıca örümcekten alınan bileşenin, kanser hücrelerinin yanındaki sağlıklı hücrelere neredeyse hiç zarar vermediği belirlendi. İki ya da daha fazla amino asidin birleşmesi ile oluşan peptit, örümceğin zehir bezinden elde edildi. Ancak araştırmacılar bileşenin kaynağının hayvanın zehri mi yoksa kanı mı olduğunu hala araştırıyor.

Brezilyalı örümcekten ilham alındı

Araştırmayı Avustralya’da başlatan ve şu anda İspanya’da çalışmasına bağımsız olarak devam eden Maria Ikonomopoulou şunları söyledi:

Bu örümceğin bileşenini incelemeye karar vermemizin sebebi, Brezilya’da bulunan ve kanser karşıtı özellikleri bulunduğu bilinen başka bir örümcekten alınan bileşene kimyasal olarak benzer bir yapıya sahip olmasıydı. Ancak diğer örümceğin bileşeni Tasmanya canavarında hiç denenmemişti. Avustralyalı örümceğin peptidini laboratuvarda insan melanom hücreleri üzerinde denediğimizde çoğunluğunu öldürdüğünü gördük. Ayrıca peptidin farelerde melanom büyümesini yavaşlattığını da gözlemledik.

Avustralya huni yuvalı örümceğinin peptididin melanom hücrelerini öldürme ve yayılmalarını engelleme konusunda Brezilya örümceğinin peptidinden daha başarılı olduğunu da tespit ettik.

Ben her zaman Tasmanya canavarı ile ilgilenmişimdir ve bu hayvanların yüzünde oluşan hastalığı tedavi edebilecek bir ilaç geliştirmek için çalışıyordum. Bu yüzden huni yuvalı örümcek peptidini denedim ve oldukça etkili olduğunu gördüm. Özellikle Tasmanya canavarının kanserli hücrelerini öldürdüğü için, türü korumak amacıyla yeni bir ilaç olarak kullanılma potansiyeli bulunuyor.

Sadece ön ön testleri gerçekleştirdik ve bu alanda daha fazla çalışma yapmamız gerekiyor. Örneğin farklı kanserlerin ve tümörlerin üzerinde denenerek bunlar için de bir ilaç olup olamayacağı görülmeli.”

Tasmanya canavarı için bir ilk

Sonuçların heyecan verici olduğunu ve daha fazla ilaç bileşeni bulmak adına önemli bir platform sunduğunu söyleyen Dr. Ikonomopoulou sözlerine şöyle devam etti:

Melanom araştırması küresel anlamda çığır açan bir araştırma değil ancak Avustralyalı bir örümceğin iyi bir potansiyeli olduğunu bulmak oldukça ilginç. Öte yandan Tasmanya canavarı araştırmasının çığır açtığını söyleyebiliriz. Daha önce herhangi birinin Tasmanya canavarı tümörlerini tedavi etmek için peptitleri potansiyel bir ilaç kaynağı olarak kullandığını düşünmüyorum.”

Kaynak: Dünya Halleri

YORUMLAR