Neden 3 milyon ABD’li Netflix’ten DVD kiralamaya devam ediyor?

Medyaloji.net » iş dünyası » Neden 3 milyon ABD’li Netflix’ten DVD kiralamaya devam ediyor?
Neden 3 milyon ABD’li Netflix’ten DVD kiralamaya devam ediyor?

Netflix’in paylaştığı son rakamlara göre, şirketin 2,7 milyon DVD abonesi bulunuyor. CNN’de yayımlanan haber, şirketin neden hâlâ 2,7 milyon DVD abonesi olduğunu değerlendiriyor.

CNN öncelikle Netflix’in 1998’den bu yana evlere kırmızı zarf içinde evlere DVD gönderdiğini aktarıyor ve geçen yıl sonu itibarıyla şirketin bu şekilde 212 milyon dolar gelir elde ettiğini kaydediyor. CNN’in değerlendirmesinde Netflix’in bu hizmeti devam ettirmesinde belli başlı gerekçeler şöyle:

Netflix, ABD’deki bant genişliğinin yüzde 15’ini kullanıyor

Öncelikle internet üzerinden yayın seyretmek çok fazla bir bant genişliği bir gerektiriyor. CNN’in bir endüstri raporuna dayandırdığı veriye göre, Netflix ABD’de bant genişliğinin yüzde 15’ini tüketiyor. Buna karşılık ABD Federal Haberleşme Komisyonu (FCC) ülkenin kırsal bölümünde 24 milyon kişinin genişbant erişiminin olmadığını veya sınırlı olduğunu aktarıyor. Elbette, ABD Posta Servisi’nin ülkenin en uzak köşesine ulaşma imkânı var. Nitekim Güney Dakota Bill Hills bölgesinden bir Netflix müşterisi olan Dana Palmteer, “Benim için internet üzerinden dizi seyretmenin yararı yok. O nedenle Netflix’in DVD servisinin abonesiyim. Zaten burada birçok insan bu servise abone” diyerek durumu açıklıyor.

Bu görüşe karşılık Netflix’in büyük kentlerde de DVD aboneleri bulunduğunu kaydedelim. Zira, Netflix Sözcüsü Annie Jung şu şekilde durumu açıklıyor: “İnsanlar DVD abonelerimizin taşrada yaşayan ihtiyarlar veya internet erişimi olmayan kişiler olduğunu düşünüyor. Fakat bu doğru değil. Özellikle Bay Area veya New York gibi sahil bölgelerinde de DVD kiralayanlar var.”

DVD’de film seçeneği daha fazla

Bu konuda diğer bir görüş ise DVD ve internet yayınlarındaki film seçenekleri olarak karşımıza çıkıyor. İnternet ortamında film seçenekleri sınırlı iken DVD’de böyle bir durumdan bahsedilmiyor ve bu tarafta fazla seçenek olduğu dile getiriliyor. Bu noktada bir rakam vermek gerekirse, Netflix’in DVD katalogundan 100 bin civarında filmin kiralanabildiği belirtiliyor. Buna karşılık Netflix’in internet yayın akışında 6 bin civarında dizi ve film arasından seçim yapılabildiği görüşü var. Bu arada, Netflix’in bu rakamları teyit etmediğini not edelim. Kaliforniyalı bir DVD abonesi olan Rick Byrne son 10 yılda yaklaşık 5 bin DVD kiralamış. Byrne, bu kararının gerekçesini, “Benim için seçenekleri çok olması önemli. İnternette bu kadar çok seçenek bulamıyorsunuz” cümlesiyle dile getiriyor.

Son olarak Netflix’te DVD kiralamanın ayda 7,99 dolardan başladığını paylaşalım. Şirketin 2018 sonundaki toplam abone sayısı 139 milyonu aştı ve geliri 16 milyar dolara ulaştı.

 

YORUMLAR