Kapı takozu olarak kullanılan taş 100 bin Dolarlık meteor çıktı

Medyaloji.net » dünya » Kapı takozu olarak kullanılan taş 100 bin Dolarlık meteor çıktı
Kapı takozu olarak kullanılan taş 100 bin Dolarlık meteor çıktı

ABD'de 80 yıldır kapı takozu olarak kullanılan 10 kilogram ağırlığındaki bir taşın aslında 100 bin Dolar değerinde bir meteor olduğu ortaya çıktı.

ABD’nin Michigan eyaletine düşen en büyük altıncı meteor, Dünya’da geçirdiği 80 yılın ardından ilk kez uzmanların incelemesine sunuldu. 10 kilogram ağırlığındaki meteor yıllarca yerel bir çiftlikte ‘kapı takozu’ olarak kullanılmasının ardından ilk kez hak ettiği değeri görüyor.

Central Michigan Üniversitesinden Jeolog Mona Sirbescu “Gördüğüm anda bunun özel bir şey olduğunu anladım. Bu parça, hem parasal hem de bilimsel anlamda hayatım boyunca elimde tuttuğum en değerli örnekti.” şeklinde konuştu.

Taşın inanılmaz hikayesi
Michigan’ın Grand Rapids şehrinden bir adam Sirbescu’ya 30 yıldır sahip olduğu bir taşı göstermek istedi. Adam taşın bir gök taşı olabileceğini düşünüyordu. Sirbescu için bu sıklıkla karşılaştığı bir durum. Jeolog olduğunu öğrenen insanların kendisine özel olduğunu düşündükleri bir taş göstermesine alışkın olan Sirbescu, yine sıradan bir taşı göreceğini düşünmüştü. 18 yıldır bu durumla karşılaştığını söyleyen jeolog, çoğu zaman bana gösterilen şey bir meteor olmuyor.” diyor.

Ancak bu kez cevap farklıydı. Adamın gösterdiği taş gerçekten de uzaydan gelmişti ve oldukça özel bir taştı. Yüzde 11,5 nikelden oluşan demir-nikel alaşımı gök taşına Edmore meteoriti adı verildi. Bu gök taşının adamın eline nasıl geçtiği ise bambaşka bir hikaye. 1988’de Michigan’ın Edmore şehrinde bir çiftlik satın alan adam, o çiftliğin eski sahibinin büyük ve garip bir taşı samanlığın kapısında takoz olarak kullandığını görmüş. O taşın ne olduğunu soran adama, çiftliğin eski sahibi taşın 1930’larda bir gece büyük bir gürültüyle çiftliğe düştüğünü ve büyük bir krater oluşturduğunu söylemiş.

Daha da ilginci, çiftliğin eski sahibi o taşın da çiftliğin bir parçası olduğunu söyleyerek gök taşını çiftliği satın alan adama vermiş. yaklaşık 50 yıldır kapı takozu olarak kullanılan gök taşı böylece yeni sahibinin ellerinde yine takoz olarak kullanılmaya devam etmiş. 30 yıl boyunca da yeni sahibine hizmet veren taş, bazen adamın torunları tarafından okula götürülüp fen derslerinde tanıtılmış.

En az 100 bin Dolar
Son dönemlerde bazı gök taşlarının yüksek paralara satıldığını duyan adam, takoz olarak kullandıkları bu taşı Sirbescu’ya göstermeye karar verdiğinde taşın göründüğünden çok daha değerli olduğu anlaşılmış. Uzmanlar taşın değerinin en az 100 bin Dolar olduğunu söylüyor. Şu anda Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan incelemelerin ardından taşın içinde bulunan nadir elementlerin sayısı ve miktarına göre taşın değeri daha da artabilir.

Sirbescu böyle durumlarda gök taşlarının genellikle müzeler ya da koleksiyonerler tarafından satın alındığını söylüyor. Şu anda Smithsonian Müzesi’nin ve Maine eyaletinde bir mineral müzesinin taşla ilgilendiği söyleniyor. 80 yıllık bir kapı takozu için oldukça iyi bir gelişme.

YORUMLAR