İzmir Kitap Fuarı'nın onur konuğu belli oldu...

Medyaloji.net » medya » İzmir Kitap Fuarı'nın onur konuğu belli oldu...
İzmir Kitap Fuarı'nın onur konuğu belli oldu...

25. İzmir Kitap Fuarı, 11-19 Nisan 2020 tarihlerinde İzmir Fuar Alanı'nda (Kültürpark) gerçekleştirilecek

Anadolu’da ilk kez bir kitap fuarının çeyrek yüzyıla erişmesini bir festivale dönüştürmeyi planlayan 25. İzmir Kitap Fuarı, 11-19 Nisan tarihleri arasında, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda gerçekleştirilecek. 25'inci yaşında tüm şehri kapsayacak bir edebiyat ve kültür festivaline bürünecek olan İzmir Kitap Fuarı, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda yazarı konuk edecek. Fuarın onur konuğu ise şair ve yazar Veysel Çolak olacak.

Kentin kültür yaşamına değerli katkılar sunduğuna inandığımız İzmir Kitap Fuarı, 450 yayınevi ve sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapacaktır. Dokuz gün boyunca düzenlenecek panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 120 kültür etkinliği ve imza günlerinde yazarlar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak.

Onur konuğu Veysel Çolak olacak

İzmir’de yaşayan şair ve yazar Veysel Çolak çeyrek yüzyılı geride bırakan İzmir Kitap Fuarı’nın onur konuğu olarak belirlendi. Fuar boyunca düzenlenecek panel ve söyleşilerde Veysel Çolak’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı ele alınacak; aynı zamanda TÜYAP tarafından kendisi için armağan kitap hazırlanacak.

VEYSEL ÇOLAK HAKKINDA

22 Ağustos 1954’te, Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İkizdere-Cevizlik köyünde dünyaya geldi. Mehmet Pınar ve Göksu Acar imzalarını da kullandı. Raziye Hanım ile Mustafa Çolak’ın oğlu. İlk ve orta öğrenimini Turgutlu’da tamamladı. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü (1977) , DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü (1992) bitirdi. 1977’den bu yana Malatya, Manisa ve İzmir’de öğretmenlik yaptı. Dize adlı şiir dergisini çıkarıyor. TSY ve Edebiyatçılar Derneği, PEN üyesi. İzmir’de yaşıyor.

İlk şiiri 1973’te Demokrat İzmir gazetesinde çıktı. Yeni Dergi, Yarına Doğru, Milliyet Sanat, Yazko, Türkiye Yazıları, Yeni Toplum, Varlık, Ütopiya, Edebiyat ve Eleştiri, Adam Sanat, Dönemeç, İnsan, Broy, Yeni Biçem, Somut, Dize, Demokrat İzmir, Politika, Demokrasi ve Ülkede Gündem gibi dergi ve gazetelerde yayımlanan şiirleriyle tanındı. 1974’te Milliyet Sanat dergisinin düzenlediği “Yılın En Başarılı Genç Şairi” yarışmasında finale kalan dört şairden biriydi. A. Behramoğlu onu “Yeni kuşağın, şiir dili oldukça kişisel ve güç anlaşılır bir temsilcisi” olarak gösterirken, Ş. Kurdakul “coşkunun, sevginin, yaşama bakış biçimlerinin, başkaldırının, çelişkileri bilinçle yorumlamanın yarattığı bir ortamda kuşağın ortak dilinden arınarak kendi dilini yaratma becerisi gösterdi”ğini belirtti. S. Nezir ve M. Cengiz ile birlikte Yenibütün Şiir Hareketi’ni başlatanlar arasında yer aldı.

YORUMLAR